Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri anticipate - aceleași rezultate?

ziaruldevalcea.ro
sigla PSD

Ludovic Orban a anunțat că obiectivul PNL în următoarea sesiune parlamentară este de a rupe din numărul de parlamentari care formează actuala majoritate, pentru a schimba Guvernul sau chiar a provoca alegeri anticipate.

Cât de oportună este însă pentru opoziție ideea alegerilor anticipate?

Nu există niciun dubiu asupra faptului că, în acest an, PSD își pune piedică după piedică și este mult mai slab decât la finalul anului trecut. Este însă într-atât de slab încât să piardă în eventualitatea provocării alegerilor anticipate?

Aș paria că nu. Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, social-democrații ar lua cu maxim 5-7 procente mai puțin. Și aici este un mare dacă. Pentru că aceste procente în minus nu vor fi provocate într-atât de mult de votanții PSD dezamăgiți de guvernare, ci de numărul celor anti-PSD care nu au participat la alegerile din decembrie dar sunt într-atât de nervoși pe acțiunile din ultimile luni încât ar fi convinși să iasă la vot.

În general, votanții PSD nu sunt de ocazie și nici de moment. Este mai greu ca orice să transformi un votant PSD în votantul oricărui alt partid. Tragedia maximă care se poate întâmpla este ca votantul PSD să nu se mai prezinte la urnă.

Astfel, riscul cel mai mare pentru opoziție este ca prin varianta alegerilor anticipate, PSD să aibă aceeași soartă pe care a avut-o Băsescu la referendum. Adică să se relanseze și relegitimeze.

Nu trebuie omisă nici partea în care, dacă ar avea loc anticipate, opoziția nu se poate lăuda cu prea multe. Cei care au ținut piept PSD, în cea mai mare parte, au fost președintele țării și societatea civilă. Să ne amintim doar de perioada tulbure a protestelor, când PNL era mai degrabă preocupat de alegerile interne care urmau, iar USR practica acțiuni copilărești care nu aduceau niciun fel de plus valoare pentru cetățeni.

În concluzie, deși continuarea guvernării PSD are toate premisele necesare de a adânci și mai mult situația economică a țării, provocarea alegerilor anticipate are la rândul ei toate premisele necesare pentru revitalizarea partidului lui Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.