Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri anticipate în Marea Britanie: Care sunt consecințele

YouGov

La aproape un an de la referendumul pentru Brexit, în iunie anul acesta, britanicii vor fi chemați din nou la vot, de data aceasta pentru a alege un nou Parlament. Ce consecințe poate avea acest nou vot?

Conservatorii premierului Theresa May au totate șansele să câștige detașat

Dinamica opiniei publice începe să se schimbe din iunie 2016 (votul pentru Brexit), după cum vedem în graficul Yougov de mai jos. Euro-scepticii de la UKIP (violet) sunt în scădere. Acum că principala lor doleanță a fost rezolvată, partidul nu mai este la fel de interesant.

Și laburiștii (roșu) sunt în scădere pe fondul diviziunilor interne și a prestației dezastruoase a liderului Jeremy Corbyn.

Citiți și: Alegeri parţiale în Marea Britanie, un scrutin test pentru laburişti

În schimb, conservatorii aflați la guvernare (albastru) sunt într-o perioadă clară de creștere. Numai bine să ții alegeri anticipate.

content-image

Dominația conservatorilor în Parlament va fi chiar mai puternică decât cea în sondaje, datorită sistemului de vot (uninominal, în fiecare circumscripție "învingătorul ia totul").

Să nu uităm că efectele negative ale Brexitului nu se resimt deocamdată. Marea Britanie este (încă) parte din Piața Comună iar devalorizarea lirei mai degrabă ajută exporturile.

O mai mare libertate în discuțiile despre Brexit

Deocamdată Camera Comunelor a fost cooperată, chiar și laburiștii încercând să respecte mandatul primit de Guvern la referendum. Dar această stare de lucruri se poate schimba pe măsură ce efectele negative ale Brexitului devin mai clare.

O nouă rundă de alegeri nu doar că va consolida puterea conservatorilor dar este și o ocazie de a înlocui unii dintre parlamentarii mai euro-optimiști și a produce o majoritate solidă pro-Brexit. În plus, May, care a ajuns premier în urma demisiei lui Cameron, își va consolida prestigiul cu o victorie electorală personală.

O poziție diferită dar interesantă este exprimată de Deutsche Bank (a nu se confunda cu Deutsche Bundesbank, banca natională a Germaniei). DB, care a prezis căderea lirei după referendum și care, în general, miza pe o continuare a deprecierii monedei britanice și-a schimbat poziția.

Bancherii cred că o consolidare a puterii Theresei May o va proteja pe aceasta nu numai de pro-europeni, dar și față de cei mai euro-sceptici deputați din propria tabără. May va avea un mandat personal, care îi va permite inclusiv să facă compromisurile necesare pentru a ajunge la o înțelegere cu Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.