Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri - Germania. Favorit în sondaje, Martin Schulz este acuzat de 'derivă populistă'

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, apare în prezent în unele sondaje drept câştigător în faţa cancelarului Angela Merkel în alegerile din septembrie, datorită unui program de stânga care i-a atras acuzaţii de derivă populistă, comentează marţi AFP, conform agerpres.

Fostul preşedinte al Parlamentului European a atacat luni un simbol al social-democraţiei germane, criticând reformele de inspiraţie liberală de pe piaţa muncii puse în aplicare de fostul cancelar SPD, Gerhard Schroeder, între 2003 şi 2005.

SFIDARE la nivel înalt. Marine Le Pen A REFUZAT să poarte vălul islamic în Liban

Aceste măsuri cunoscute sub numele de "Agenda 2010" au fost mult timp considerate un stindard de către SPD.

Incluzând scăderea indemnizaţiilor şi presiunea crescută asupra şomerilor pentru a-i obliga să se întoarcă la muncă, aceste reforme au permis Germaniei să iasă din criza economică şi să scadă rata şomajului la un nivel considerat încă şi astăzi la un minim istoric.

Dar aceste reforme au dus la apariţia unei generaţii de "lucrători săraci" care trebuie să se mulţumească cu contracte precare.

"Şi noi am făcut erori", a declarat Martin Schulz, luni, la o întâlnire cu simpatizanţii, şi s-a referit la Agenda 2010, exprimându-şi regretul în legătură cu situaţia catastrofală pentru salariaţii din ţară. El a adăugat: "Cel mai important lucru atunci când constatăm că am făcut greşeli este să le corectăm".

Candidatul SPD la funcţia de cancelar a promis în special o prelungire a duratei alocaţiilor de şomaj, mai multe pensii garantate şi cvasieliminarea contractelor cu durată limitată în favoarea celor cu durată nedeterminată, ceea ce constituie un atac frontal la adresa reformelor lui Schroeder din anii 2000.

Cotidianul economic Handelsblatt l-a numit marţi pe Schulz "Robin Hood din SPD": "Martin Schulz schimbă orientarea Partidului Social-Democrat spre stânga".

Citeşte şi: Situaţie TENSIONATĂ pe cerul Germaniei. Avioanele militare au interceptat o cursă de pasageri

Prin această poziţionare, fostul preşedinte al Parlamentului European apropie mişcarea sa - deşi aceasta este în continuare membră a coaliţiei guvernamentale conduse de cancelarul conservator Angela Merkel şi situată până în prezent pe o linie mai degrabă centristă - de Partidul Laburist britanic al lui Jeremy Corbyn şi de candidatul Partidului Socialist francez la alegerile prezidenţiale, Benoit Hamon, în dezacord cu moştenirea considerată "social-liberală" a preşedintelui Francois Hollande.

Martin Schulz obţine astfel aplauzele stângii radicale germane (Die Linke), care nu mai exclude o eventuală coaliţie cu SPD după alegerile de la sfârşitul lunii septembrie.

În schimb, la dreapta şi în mediile patronale, criticile abundă. Unul dintre responsabilii partidului Angelei Merkel (CDU), Michael Fuchs, îl acuză pe Martin Schulz că cedează "social-populismului" prin promisiuni nerealiste şi prin tendinţa sa de a prezenta situaţia ţării în culori mai sumbre decât este.

Potrivit ministrului finanţelor Wolfgang Schäuble, candidatul social-democrat la funcţia de cancelar cedează "demagogiei" prin peroraţiile sale şi promisiunile radicale, în condiţiile în care rata şomajului este foarte scăzută în Germania. "Este aproape de (preşedintele american Donald) Trump", a lansat el recent.

Martin Schulz se bucură de un avantaj politic semnificativ faţă de fostul lider al SPD, Sigmar Gabriel, - foarte nepopular - pe care l-a înlocuit la sfârşitul lunii ianuarie: el nu aparţine coaliţiei guvernamentale şi nu trebuie să-şi asume direct politica dusă de social-democraţi după 2013.

Citeşte şi: Suedia. Ciocniri violente între imigranţi şi forţele de ordine - FOTO/VIDEO

Această marjă de manevră îi permite să se poziţioneze drept om al schimbării, împreună cu talentele sale de orator, care îl arată vorbind un "limbaj al poporului", ceea ce dă bine în faţa opiniei publice, reuşind să electrizeze simpatizanţii SPD şi nu numai pe ei.

În timp ce partidul stagna la doar 20% din intenţiile de vot la începutul anului, la 15 puncte distanţă de cel al Angelei Merkel, SPD a realizat în câteva săptămâni datorită "efectului Schulz" un salt spectaculos.

Social-democraţii sunt consideraţi în prezent la egalitate sau chiar în faţa familiei politice a cancelarului, care trebuie să ţină cont de asemenea de concurenţa mişcării naţionaliste şi antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD).

Un sondaj publicat duminică de cotidianul Bild atribuia SPD 33% din intenţiile de vot, faţă de 32% pentru partidul Angelei Merkel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.