Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Franța: Extremista Le Pen ajunsă din urmă (SONDAJ)

Le Figaro

Marșul triumfal al candidatei Marine Le Pen se poticnește chiar mai devreme decât am fi sperat.

Conform unui sondaj dat publicității ieri, centristul Emmanuel Macron are 26% intenție de vot în primul tur, la egalitate cu Marine Le Pen. Conform Le Figaro, care a publicat datele, opțiunile de vot ale francezilor se solidifică, scăzând șansa unor răsturnări spectaculoase de situație.

Cine sunt cei doi?

Marine Le Pen este lidera Frontului Național (FN), formațiune de extremă dreapta, cu o anumită popularitate printre tineri și muncitorime. Ea a "moștenit" postul de la tatăl ei, care este și fondatorul FN. Marine Le Pen s-a remarcat ca "fața umană" a populismului și extremismului francez, având o atitudine mai calmă și păreri mai nuanțate decât tatăl său.

Marine Le Pen a finanțat campanii mai vechi cu ajutorul unor bănci rusești, ceea ce a dus la acuzații că ar fi apropiată de Vladimir Putin.

La aceste alegeri candidează pe o platformă anti-imigrație și euro-sceptică. Până de curând, pe fondul fragmentării votului celorlalte partide și al nemulțumirii francezilor față de mediul politic, ea se afla pe primul loc  în sondaje. Majoritatea analizelor arată că Le Pen va intra cu siguranță în turul doi unde va fi învinsă.

Chiar și așa, pentru un partid marginalizat precum FN, accesul în turul doi este un eveniment important, mai ales dacă Le Pen va obține un scor bun.

Emmanuel Macron este un fost socialist și membru al guvernului lui Emmanuel Valls. În 2016, el s-a retras pentru a fonda un partid de orientare social-liberală.

Numele noului partid este "En Marche" (având, deci, aceleași inițiale ca Emmanuel Macron) iar orientarea seamănă cumva cu programe de tipul a treia cale, care combină preocupările sociale ale stângii cu încrederea în piața liberă specifică dreptei.

De ce contează alegerile din Franța?

În primul rând pentru că Franța este una din țările importante în construcția europeană. Dacă Marine Le Pen ar câștiga și ar căuta să scoată Franța din UE (Frexit), atunci politica europeană ar intra într-o zonă de incertitudine sporită.

Apoi, alegerile franceze sunt un semnal pentru tendința și viitorul partidelor populiste. După votul pro-Brexit, victoria lui Donald Trump a fost citită ca un semn al marșului victorios al ideilor naționaliste, anti-globaliste și anti-liberale. Deocamdată, acest marș a fost ușor stânjenit de scorul slab al populistului Geert Wilders în Olanda. Dacă și în Franța, Le Pen obține un scor modest, tendința populistă va fi slăbită la nivelul întregii Europe. Mai ales că în toamnă vor avea loc alegerile legislative din Germania, unde extremiștii din Alterneative für Deutschland nu au mari șanse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.