Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Germania: Să ne îngrijoreze extrema dreaptă?

dpa/infocom / google
rezultate germania

Deși extrema dreaptă și, în general, opțiunea extremistă, a înregistrat progrese în Germania, țara este în continuare capabilă să mențină un curs moderat.

Ieri au avut loc alegeri în Germania pentru Parlamentul federal. Cu 33% din voturi CDU/CSU, alianța din spatele Angelei Merkel are garantată continuarea guvernării. Dar atât CDU/CSU cât și socialiștii din SPD au pierdut un număr mare de voturi. Pe locul 3, cu peste 12%, pentru prima dată în Parlament, se află Alternativa pentru Germani (AfD) un partid anti-sistem care face curte, printre altele, alegătorilor cu simpatii neo-naziste. Die Linke (Stânga) partid cu nostalgii comuniste se află pe locul 5 cu peste 9% ceea ce înseamnă că forțele extremiste au aproape 22% (rezultate preliminare la ora la care scriu acest articol).

content-image

Nici liberalii de pe locul 4 nu sunt atât de liberali. Sub conducerea carismaticului Christian Lindner partidul are o poziție mai dură anti-imigrație. Mai mulți comentatori și-au amintit că FDP a debutat istoric la dreapta CDU ca un partid care, printre altele, se opunea eforturilor de denazificare. În sfârșit, pe locul 6 se află Verzii (ecologiști) cu aproape 9%.

Ascensiunea AfD este cu siguranță interesantă. În vară se aflau abia confortabil peste pragul electoral. În pragul alegerilor erau cotați cu maxim 10%. Au luat în realitate aproape 13% din voturi (estimări preliminare). Practic au dublat scorul într-un timp relativ scurt.

Citiți și: Ce să așteptăm de la alegerile federale din Germania

content-image

În mod semnificativ, ei sunt al doilea partid în Germania de Est înlocuind Die Linke ca principal partid de protest al est-germanilor. Dar au câștigat voturi și în Sud-vest. (v culoarea albastră în graficul din dreapta arată sporul față de 2013. Sursa: Cas Mudde/ Twitter)

AfD are puține idei comune în afară de opoziția la migrație el incluzând, conform comentatorilor, de la conservatori care nu se mai simt reprezentați în CDU (dar ar vota partidul regional CSU dacă ar putea) până la extremiști „reali”. Sondajele sugerează că votul dat este un vor de protest și nicidecum unul pozitiv.

În graficul de mai jos (via Marius Comper/ Facebook) vedem cum CDU (negru) primește cele mai multe voturi pozitive ("din convingere" - coloana din stânga) pe când AfD (albastru) primește cele mai multe voturi de protest (adică din "din frustrare/ dezamăgire - coloana din dreapta).

content-image

La ora la care scriu acest articol deja co-președinta Frauke Petry, a anunțat în conferință de presă că nu va vota în Parlament împreună cu restul partidului, argumentând că abordările anti-sistem ale acestuia fac orice alianță guvernamentală imposibilă.

Cine va guverna Germania?

SPD a anunțat că nu va participa la o nouă coaliție cu CDU/CSU. Astfel, social-democrații vor deveni liderii opoziției. Probabil că ei speră ca, din această poziție, să fie capabili să beneficieze de erodarea Angelei Merkel. Vestea bună aici, este că prezența lor pe băncile opoziției ar putea stopa extremiștii din AfD și Die Linke să beneficieze de această erodare.

content-image

Pentru guvernare se preconizează o coaliție „jamaicană” în care culorile partidelor candidate corespund culorilor de pe steagul Jamaicăi: negru (CDU/CSU), verde (Verzii) și galben (FDP). În această coaliție, Angela Merkel va trebui să balanseze înclinațiile ușor radicale ale (FDP) dreapta și ale Verzilor (stânga). Ambele partide au fost la guvernare în trecut, astfel încât acest lucru nu ar trebui să fie imposibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.