Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri legislative în Uzbekistan

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţă în Uzbekistan pentru alegeri legislative în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde toate cele patru partide aflate în competiţie îl susţin pe preşedintele Islam Karimov, scrie AFP. 

Peste 20 de milioane de persoane s-au înregistrat pentru a alege cei 150 de deputaţi ai camerei inferioare a parlamentului, Oliy Majlis. Autorităţile au trimis SMS-uri îndemnând populaţia să meargă la vot. 

Secţiile de votare s-au deschis la ora 06.00 (00.00 GMT) şi se vor închide la ora 20.00 (14.00 GMT). 

Preşedintele Comisiei electorale centrale, Ulugbek Abdusalamov, a dat asigurări că alegerile vor fi "libere şi echitabile" şi vor respecta "cele mai înalte norme democratice internaţionale". 

În ultimii ani, preşedintele Islam Karimov a transferat mai multă putere parlamentului, în special mecanismul votului de încredere pentru guvern şi acordând partidului cu cel mai mare număr de deputaţi dreptul să numească prim-ministrul. 

În competiţie se află patru partide politice: Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democratic Popular, Milly Tiklanish (Renaşterea Naţională) şi partidul social-democrat Adolat (Dreptatea). 

Mişcarea Ecologistă, înfiinţată în 2008 şi alcătuită din militanţi proveniţi din grupări ecologiste apropiate guvernului şi sectorului sănătăţii, va primi automat 15 locuri. 

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a trimis o mică echipă de observatori, acuzând o "competiţie limitată". 

Votul de duminică precede cu 90 de zile alegerile prezidenţiale care trebuie să aibă loc în martie. 

Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, aflat la conducerea ţării de peste două decenii, după destrămarea URSS, a fost ales pentru un nou mandat de şapte ani în decembrie 2007. 

În 2012, parlamentul ţării a redus durata mandatului prezidenţial de la şapte la cinci ani. 

Islam Karimov, în vârstă de 76 de ani, nu a anunţat public un succesor şi a făcut cunoscut în mai că doreşte să rămână la conducerea ţării.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.