Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile prezidenţiale din Bulgaria, un test major pentru premierul Boiko Borissov

Bulgarii votează duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale, care poate fi şi un barometru al electoratului în ceea ce priveşte popularitatea la jumătate de mandat a premierului conservator Boiko Borissov, informează AFP.

Borissov a desemnat-o pe preşedinta parlamentului, Ţeţka Ţatceva, drept candidată din partea partidului de guvernământ, formaţiunea de centru-dreapta GERB, care se va confrunta cu socialistul Rumen Radev, un militar în vârstă de 53 de ani aliat al Moscovei.

Premierul a prezentat-o Ţatceva drept o "mamă a naţiunii", însă Borissov nu pare să ţină cont de de lipsa carismei candidatei, a declarat politologul Dimitar Bechev care nu exclude posibilitatea unor alegeri anticipate provocate de premier, sau de oponenţii săi politici, în cazul în care câştigă alegerile prezidenţiale.

ALERTĂ în SUA: Pericol de atentate teroriste de alegeri

Fost pompier, practicant de karate, fost şef al poliţiei bulgare, Borissov se află în fruntea unui guvern minoritar de la sfârşitul lui 2014 care rezistă cu sprijinul mişcării naţionaliste Fontul patriotic.

Primul său mandat în fruntea guvernului s-a terminat brusc la începutul lui 2013, când şi-a dat demisia în timp ce Bulgaria se confrunta cu vaste manifestaţii împotriva corupţie şi sărăciei, însoţite de o serie de incidente în care mai mulţi protestatari şi-au dat foc.

De la realegerea lui Borissov, la sfârşitul lui 2014, ţara a regăsit o anumită stabilitate politică. Mandatul său ar trebui să se termine în 2018.

Alegerile din Bulgaria au fost mereu urmărite cu atenţie în cadrul Uniunii Europene, dar şi la Moscova, iar Sofia a încercat mereu să menţină un echilibru subtil în politica sa externă, transmite AFP.

Pe ce mizează cei doi candidaţi în ultimul weekend înainte de alegerile prezidenţiale din SUA

Rumen Radev s-a pronunţat foarte clar în favoarea unei ridicări a sancţiunilor impuse de UE împotriva Rusiei şi a estimat, într-un interviu recent că "am pierdut foarte mult când am desemnat Rusia un inamic."

După ce a pledat pentru o re-examinare a sancţiunilor impuse Rusiei la nivel european, Ţatceva a fost pusă la punct de premier. Într-una dintre întâlnirile electorale recente, ea a apărat orientarea europeană şi euro-atlantică a Bulgariei, relatează agerpres.

Citeşte şi: Incendiu PUTERNIC la Parlamentul Austriei. Clădirea a fost evacuată / FOTO & VIDEO

Preşedintele Rosen Plevneliev, care îşi termină mandatul, a adoptat mereu o poziţie foarte critică la adresa Rusiei şi a lui Vladimir Putin. "Rusia încearcă să slăbească Europa, să o divizeze şi să ne transforme în state dependente", a spus el într-un interviu la BBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.