Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie URIAȘĂ pentru opoziție la Curtea Constituțională

CCR

Curtea Constituțională a României a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate înaintată de 29 de parlamnetari USR, 16 parlamentari PMP, 3 parlamentari PNL şi 2 independenţi la legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională.

La adoptarea acestei soluții, Curtea Constituțională a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, fundamentat pe art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție, având în vedere, în esență, faptul că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților – în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia ce a stat la baza inițierii demersului legislativ și excluzând, astfel, prima Cameră - cea de reflecție - de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament.

De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art.1 alin.(5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului şi primului ministru”, arată judecătorii Curții Constituționale.

Sesizarea, inițiată de 29 de parlamentari ai USR, a mai fost semnată de 16 reprezentanți ai PMP, trei ai PNL, un deputat neafiliat și un deputat afiliat la USR.

Autorii excepției de neconstituționalitate acuză, în sesizare, încălcarea principiului bicameralismului în cazul adoptării actului normativ.

"Diferențele de conținut juridic dintre forma proiectului de lege adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, și a legii adoptate de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, sunt de natură să încalce principiul bicameralismului, în sensul că forma finală a legii, în redactarea adoptată de Camera decizională, se îndepărtează în mod substanțial de forma adoptată de Camera de reflecție, ceea ce echivalează practic cu excluderea acesteia din urmă de la procesul de legiferare", se arată în documentul citat.

Alte argumente invocate se referă la încălcarea principiului supremației Constituției și a legii, precum și încălcarea principiului calității legii.

La începutul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat, cu 176 voturi "pentru", 96 "împotrivă" și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.