Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Finlanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, după noi cazuri de tromboză cerebrală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam vaccin astrazeneca

Finlanda, care până acum nu suspendase administrarea vaccinului AstraZeneca, a decis vineri să întrerupă utilizarea acestuia ca ''măsură de precauţie'' după două cazuri suspecte de tromboză cerebrală, în pofida avizului favorabil al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), care consideră că este ''sigur şi eficient'', relatează AFP.

''În conformitate cu principiul precauţiei'', Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a decis ''suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informaţii şi se poate evalua o posibilă cauzalitate'', a indicat autoritatea, într-un comunicat, precizând că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’

Autoritatea finlandeză a recunoscut că a luat decizia în contextul în care simptomele observate sunt ''extrem de rare'' şi că ''nu există în prezent certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin''.

Autoritatea de reglementare europeană, EMA, a decis totuşi joi că este necesar să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, care este ''sigur şi eficient'' şi nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, determinând multe ţări să anunţe reluarea vaccinării.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Sub faldurile luptei împotriva corupției, capitalismul românesc a fost distrus. Capitaliștii români sunt pe cont propriu fiecare’

Cu toate acestea, agenţia europeană, cu sediul la Amsterdam, a indicat că nu este în măsură ''să excludă definitiv'' o legătură între vaccinul AstraZeneca şi tulburările rare de coagulare.

Dacă Norvegia, Danemarca şi Suedia au decis joi să aştepte elemente suplimentare înainte de a relua vaccinarea cu produsul AstraZeneca, Finlanda este prima care suspendă utilizarea vaccinului după decizia EMA.

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: ‘Presiunea externă nu mai permitea menținerea SIIJ în forma actuală. Miza devenise ce va veni după SIIJ’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.