Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă | Guvernul britanic a decis extrădarea în SUA a lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Council of Europe
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Ministrul britanic de interne a semnat un ordin de extrădare a lui Julian Assange în SUA pentru a fi acuzat de spionaj, a confirmat vineri guvernul, potrivit presei britanice.

O instanță a aprobat în mod oficial extrădarea cofondatorului Wikileaks la începutul acestui an, hotărând că nu există dileme juridice cu privire la modul în care acesta va fi probabil tratat în SUA.

Vineri, Ministerul de Interne a confirmat că Priti Patel a semnat ordinul de extrădare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „În conformitate cu Legea privind extrădarea din 2003, sministrul trebuie să semneze un ordin de extrădare dacă nu există motive care să interzică emiterea ordinului.”

„Cererile de extrădare sunt trimise ministrului de interne doar după ce un judecător decide că se poate proceda după ce a luat în considerare diferite aspecte ale cazului.”

„La 17 iunie, în urma examinării atât de către Magistrates Court, cât și de către High Court, s-a ordonat extrădarea domnului Julian Assange către SUA.”

Editorul și activistul australian a petrecut mai mult de un deceniu încercând să evite extrădarea din Marea Britanie.

El este căutat în SUA pentru scurgerea de documente clasificate în 2010 și 2011, despre care autoritățile americane au spus că a încălcat legea și a pus vieți în pericol.

Assange are la dispoziție 14 zile pentru a face apel la decizia de extrădare, ceea ce va duce probabil la reluarea unei bătălii juridice în instanțe.

Soția sa, Stella, a condamnat decizia ministrului de interne.

Ea a declarat: „Aceasta este o zi neagră pentru libertatea presei și pentru democrația britanică.”

„Oricine din această țară căruia îi pasă de libertatea de exprimare ar trebui să fie profund rușinat de faptul că ministrul de interne a aprobat extrădarea lui Julian Assange în Statele Unite, țara care a pus la cale asasinarea sa.

Julian nu a făcut nimic greșit. El nu a comis nicio infracțiune și nu este un criminal. Este un jurnalist și un editor, iar el este pedepsit pentru că și-a făcut meseria.”

„Era în puterea lui Priti Patel să facă ceea ce trebuie. În schimb, ea va fi amintită pentru totdeauna ca o complice a Statelor Unite în programul lor de a transforma jurnalismul de investigație într-o întreprindere criminală.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.