Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Igor Dodon, președintele Moldovei, a fost SUSPENDAT: Cine asigură interimatul la Chișinău

facebook
dodon

Igor Dodon, președintele Moldovei, a fost suspendat! Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, urmând să fie numit în funcție prin decret de președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau premierul Pavel Filip.

Curtea Constituțională a răspuns sesizării adresate Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

Citește și: Afacerea care a ÎNCINS spiritele în PSD! Cât a câștigat Marius Pieleanu de pe urma sondajelor Avangarde

Astfel, Înalta Curte a constatat că prin cel de-al doilea refuz al președintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza la funcția de ministru se contată imposibilitatea de a-și exercita funcțiile. Astfel, interimatul este asigurat de președintele Parlamentului sau de prim-minstru.

Argumentul principal adus de Guvern în susținerea sesizării vizează necesitatea depășirii blocajului instituțional generat de Președintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului apărării, la propunerea repetată a Prim-Ministrului Republicii Moldova. Astfel, autorul sesizării citează din articolul 56 (2) din Constituție: "Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, [...] răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le [...]."

Citește și: Telekom pregătește o MEGA-TRANZACȚIE! Ce VINDE gigantul în telecomunicații

Sesizarea a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 838/2017, urmare a Hotărârii CCM nr. 28/2017 privind interpretarea Constituției în partea ce ține de neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președinte. CCM a remarcat faptul că dacă președintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci speakerul Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci premierul va face acest lucru.

Într-un comunicat de presă al Cabinetului de Miniștri emis joi este menționat că sesizarea aprobată de Guvern se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de Președintele R. Moldova prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.

Citește și: Un cunoscut senator pune la zid băncile: Ce proiect de lege a depus și cum vor fi favorizați românii

Deschide.MD amintește că Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Mai mult decât atât președintele l-a propus pe Victor Gaiciuc la această funcție. Dodon a atras atenţia Guvernului și a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza. Totodată despre Gaiciuc, Dodon a spus că este „profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor".

Ulterior, șeful statului a decis să se adreseze la Comisia de la Veneția în legătură cu „încercarea majorității parlamentare și ale Guvernului de a submina instituția prezidențială".

Citește și: Lovitură de proporții pentru Vasile Blaga! Cum vor să-l „dărâme” procurorii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.