Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Grecia: Fluxul migrator a crescut după puciul eşuat din Turcia

ue turcia

Fluxul migratoriu în insulele greceşti, care aproape încetase după acordul UE-Turcia, a înregistrat o uşoară creştere în ultimele două săptămâni după lovitura de stat eşuată din Turcia, potrivit datelor publicate de guvernul grec, relatează joi AFP. De la semnarea la 20 martie a acordului UE-Turcia, media numărului de sosiri pe insulele greceşti nu era decât de 30 migranţi pe zi, dar după puciul eşuat din 15 iulie, această medie a ajuns 90, 'o creştere care totuşi nu ridică probleme pentru moment', a indicat o sursă guvernamentală apropiată dosarului.

Numărul actual al sosirilor de refugiaţi este departe de sutele de mii de migranţi care au debarcat anul trecut în insulele greceşti din Marea Egee, venind de pe coastele Turciei, şi din care majoritatea au ajuns în ţări din Europa Occidentală. 'Urmărim îndeaproape situaţia şi rămânem atenţi şi vigilenţi (...) Această creştere ar putea fi temporară, ceea ce nu justifică panica pentru moment', a explicat sursa citată. Unii experţi se tem că starea de urgenţă decretată în Turcia şi recenta epurare efectuată în armată, în administraţie sau în media - o situaţie criticată de numeroşi responsabili europeni - ar putea avea consecinţe negative asupra acordului UE-Turcia.

La trei zile după puciul eşuat, cei şapte observatori turci care au fost trimişi pe insulele greceşti în cadrul aplicării acordului UE-Turcia au revenit în ţara lor din 'motive birocratice şi nu au fost încă înlocuiţi', potrivit unei surse guvernamentale elene. În conformitate cu acordul UE-Turcia, migranţii care ajung în insulele greceşti după 20 martie sunt reţinuţi şi urmează să fie trimişi înapoi în Turcia în cazul în care cererea lor de azil este respinsă în Grecia. Până acum, mai puţin de 500 de refugiaţi au fost trimişi în Turcia deoarece majoritatea migranţilor cer azil în Grecia pentru a scăpa de expulzare, o procedură care durează. În prezent, peste 57.000 de refugiaţi sunt blocaţi în Grecia de la închiderea rutei balcanice în martie, din care aproximativ 9.200 au sosit pe continent după 20 martie, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.