Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în sănătate: Zeci de medicamente riscă să dispară după ieftinirea cu 35%

medicamente

Dupa ce au promis ieftinirea medicamentelor cu 35% guvernantii au aflat de la reprezentantii pacientilor ca anumite pastile ar putea sa dispara din farmacii. Premierul Sorin Grindeanu si Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, trebuie sa gaseasca o solutie pana la 1 martie.

Scaderea pretului medicamentelor cu 35%, printr-o plafonare impusa de Ministerul Sanatatii, ar duce la disparitia de pe piata a unor medicamente necesare, se tem pacientii. Ieftinirea este prevazuta in programul de guvernare al PSD, care trebuie sa ia o decizie pana la 1 martie. “Preturile vor fi hotarate si conform a ceea ce noi ne-am propus in programul de guvernare. Dar in acord si cu pacientii si producatorii. Toti sunt impotriva scaderii, stiu. In perioada urmatoare domnul ministru va veni cu o solutie.'', spune premierul Sorin Grindeanu.

Miza este uriasa. In acest moment medicamentele nu pot depasi un plafon anume. Daca ministerul il reduce, producatorul de medicamente ar fi obligat sa se alinieze cu pretul impus. Romania este parte a Uniunii Europene si, pentru ca suntem intr-o piata comuna, pretul unor produse este luat in calcul de celelalte tari. Ca atare, daca Romania aproba o scadere de 35 la suta, ea ar fi preluata si de alte piete, iar producatorilor de produse farmaceutice nu le-ar conveni. Ca sa evite sa reduca pretul la un produs in toata Europa, un producator de medicamente isi poate retrage produsul din Romania si sa continue sa il vanda in alte tari. Asa isi conserva pretul insa medicamentul respectiv nu se va mai gasit in farmaciile romanesti, conform ProTV. Premierul Sorin Grindeanu a mai declarat ca pe piata lipsesc deja multe medicamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.