Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Spania: Ce s-a descoperit despre Statul Islamic

isis arme

Capturarea unui transport de 20.000 de uniforme ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI), la jumătatea lunii martie în portul spaniol Valencia, a evidenţiat existenţa unei întregi reţele logistice de sprijin al acestei grupări, scrie luni publicaţia El Pais. Pe lângă recrutarea de combatanţi străini, această grupare mai trebuie să-i înarmeze şi să-i echipeze pentru a oferi aparenţa unei armate autentice. Aşadar există în continuare numeroase întrebări fără răspuns legate de SI, cum ar fi de unde provin camionetele 4x4 care sunt văzute în înregistrările ei circulând în coloană prin deşert, cine le furnizează armamentul, uniformele şi cine îi finanţează.

Pe 15 martie, scrie publicaţia citată, poliţia spaniolă a descoperit în portul Valencia două containere suspecte ce conţineau 20.000 de uniforme militare fără însemne, număr suficient pentru a echipa o întreagă armată. Ţara de provenienţă a transportului este Arabia Saudită - deşi se pare că uniformele provin dintr-o ţară membră a NATO -, iar destinaţia sa finală era Siria, via Cipru şi Turcia. Anterior, pe 7 februarie, autorităţile spaniole au arestat, în mai multe zone ale ţării, şapte presupuşi membri ai unei reţele de sprijin a SI. Presupusul lider al acestei grupări, Ammar Termanini, născut în Siria (la Alep) în anul 1972 şi stabilit în Spania în 2012, după ce a mai trăit în Olanda, Belgia şi Marea Britanie, a creat o companie de import-export de produse textile. Sub acoperirea unor ajutoare umanitare, el a expediat mai multe transporturi în Siria, unde în plus călătorea frecvent. Asemeni multor jihadişti, interceptările telefonice relevă că el a schimbat tabăra, trecând de la al-Qaida la SI.

Presupusul său finanţator este un iordanian, care pentru efectuarea plăţilor recurgea la 'hawala', sistemul tradiţional musulman bazat pe încredere şi care permite transferul banilor dintr-o ţară în alta fără a lăsa urme. Iar ideologul grupului pare a fi un marocan stabilit în Turcia şi care se folosea de contactele sale din această ţară pentru ca transporturile să ajungă la destinaţia finală, respectiv la SI în Siria. Această reţea nu se ocupa doar de trimitere de uniforme, ci de orice altă solicitare venită din partea SI, cum a fost cazul unui îngrăşământ chimic care nu se găseşte în Spania şi poate fi folosit la producţia de explozivi.

Însă pe măsură ce investigaţia avansează, anchetatorii spanioli îşi dau seama că respectiva reţea este mai complexă decât au crezut iniţial, ea având în plus ramificaţii în mai multe ţări. Prin urmare, pentru a învinge SI nu este de ajuns să i se aresteze combatanţii, fiind necesară tăierea surselor ei de finanţare şi a canalelor de aprovizionare logistică. La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile spaniole au mai descoperit în enclava Ceuta un depozit secret de arme şi un drapel al SI, grupare despre care ministrul spaniol de externe, José Manuel García-Margallo, a afirmat că 'nu este doar o grupare teroristă, ci un protostat', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.