Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ în Ucraina: Scurgeri radioactive la o centrală nucleară aflată aproape de granița cu România

energie nucleara

O scurgere de apă radioactivă a fost detectată într-o centrală nucleară din vestul Ucrainei, aflată aproape de granița cu România, a anunţat printr-un comunicat societatea de stat Energoatom, care susţine că incidentul nu a fost unul grav şi nu a provocat nicio creştere a radioactivităţii, transmite AFP.

Conform sursei citate, scurgerea s-a produs vineri dimineaţă la reactorul unu al centralei de la Hmelniţki, situată la circa 275 de kilometri vest de capitala Kiev, iar acest reactor era oprit de trei săptămâni pentru efectuarea de reparaţii.

Apa radioactivă, folosită la răcirea combustibilului nuclear, s-a scurs într-o încăpere etanşă, înainte de a fi captată, a confirmat agenţiei France Presse un responsabil al centralei. Conform comunicatului Energoatom, respectiva încăpere a fost ulterior decontaminată. Ambele surse susţin că nu s-a înregistrat vreo creştere a nivelului autorizat de radioactivitate nici în incinta centralei şi nici în atmosferă.

Acest incident este considerat de Energoatom ca având nivelul zero (cel mai puţin grav) pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), ce cuprinde opt nivele.

După închiderea centralei atomoelectrice de la Cernobâl, în anul 2010, Ucraina a rămas cu patru centrale nucleare care îi asigură circa jumătate din producţia de electricitate. Acestea sunt inspectate regulat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.