Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Inspecția Judiciară s-a pronunțat în cazul judecătorului care a avut curajul să critice OUG 13

ciocanel judecator

Judecătorul Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanţa a adus, prin afirmaţiile acuzatoare, ofensatoare şi defăimătoare, atingere onoarei judecătorilor Curţii Constituţionale a României şi prestigiului justiţiei, a concluzionat Inspecţia Judiciară, în urma acţiunii disciplinare efectuate faţă de magistrat.

Inspecţia Judiciară (IJ) precizează într-un răspuns transmis joi la solicitarea AGERPRES că, la data de 28 iulie, a exercitat acţiunea disciplinară faţă de domnul Ciprian Coadă, judecător la Curtea de Apel Constanţa, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera a) (manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu) şi articolul 99 litera b) (încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii) raportat la articolul 9 alineatul (2) (judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

Citește și: Povestea incredibilă a femeii care a produs tragedia zilei în România: Filmul întâmplării cumplite din Brănești

"Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) s-a reţinut că judecătorul, prin afirmaţiile acuzatoare, ofensatoare şi defăimătoare a adus atingere onoarei şi probităţii profesionale a judecătorilor Curţii Constituţionale a României şi judecătorilor - membrii ai unor asociaţii profesionale, prestigiului justiţiei, precum şi instituţiei Curţii Constituţionale a României", se arată în răspunsul IJ.

Totodată, sursa citată notează că în privinţa abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera b) s-a reţinut că prin exprimarea unor teme şi subiecte de ordin politic, specifice procesului legislativ, a manifestat convingeri politice încălcând prin aceasta interdicţia prevăzută de articolul 9 alineatul (2) din Legea 303/2004.

Inspecţia Judiciară precizează că acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

Pe 27 martie, Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat că a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătorului Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanţa, în urma poziţiilor publice pe care magistratul le-a avut în legătură cu modul de soluţionare a conflictului juridic dintre Guvern şi Ministerul Public.

Citește și: CUTREMURĂTOR Declarația mecanicului de locomotivă: 'S-a aruncat cu ei în fața trenului! Pe unul îl avea în brațe'

Judecătorul Ciprian Coadă a publicat în data de 14 martie, pe un site de specialitate, un articol în care analiza critic decizia CCR privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Ministerul Public.

"Aşadar, am fost cu toţii contemporanii unei decizii 'istorice', prin care Curtea Constituţională, în rezolvarea unui presupus conflict de natură constituţională între puterile statului, a statuat că Ministerul Public nu are competenţa legală de a desfăşura activităţi de cercetare penală privind legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de către legiuitor, ca şi când acţiunile procurorilor nu ar fi fost exercitate în baza unor competenţe proprii, atribuite prin lege, iar în activitatea de legiferare totul ar fi permis, oricând şi oricum", scria atunci magistratul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.