Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Marea Britanie va fi lovită de ATENTATE: Anunțul ȘOCANT al șefului MI5 / VIDEO

londra

Marea Britanie se confruntă cu o ameninţare fără precedent din partea jihadiştilor grupărilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida, care plănuiesc pe internet "atacuri în masă", a avertizat şeful MI5, Andrew Parker, informează Daily Mail.

Andrew Parker a declarat că, în ultimul an, serviciul secret pe care îl conduce a dejucat şase atacuri teroriste în Marea Britanie şi mai multe în străinătate.

"Nu putem să fim siguri că am oprit totul", a avertizat el, miercuri seara, în cadrul unui discurs. De altfel, el a subliniat că ameninţarea jihadiştilor este la un nivel foarte ridicat, una fără precedent în cariera sa de 32 de ani.

Potrivit Daily Mail, şeful MI5 susţine că există acum o "ambiţie mai mare" în rândul jihadiştilor de a efectua atacuri teroriste care să provoace ucidere în masă şi nu există "nici un semn de atenuare" a acestui val.

"Este posibil să nu fi ajuns încă la nivelul maxim", a adăugat Andrew Parker, explicând că jihadiştii folosesc o gamă "năucitoare de dispozitive şi platforme digitale pentru a pune la punct atacurile teroriste" şi că MI5 a trebuit să recurgă la piraterie informatică pentru a putea accesa reţelele de comunicare folosite de grupările extremiste.

Operatorii de internet au o "responsabilitate etică" pentru a ne ajuta în combaterea terorismului, a subliniat directorul serviciului de spionaj britanic. Acesta a reliefat faptul că Marea Britanie se confrunta cu o ameninţare pe trei niveluri: fanaticii din ţară, teroriştii care vin din afara graniţelor şi ameninţarea on-line.

Parker a arătat că "exploatarea sofisticată" a tehnologiei moderne de către ISIS a radicalizat adolescenţi britanici şi reprezintă o ameninţare majoră. În acelaşi timp, el a avertizat că pericolul reprezentat de militanţii Al-Qaida "nu a dispărut".

Acte îngrozitoare au fost "comise de persoane care s-au născut şi au crescut aici, în Marea Britanie, dar din motive neînţelese au decis să facă din propria ţară un inamic", a mai spus Andrew Parker, atrăgând atenţia că 3.000 de jihadişti suspectaţi au reprezentat un "pericol substanţial".

"Peste 750 de cetăţeni britanici au plecat în Siria ca să se alăture organizaţiilor extremiste. Creşterea ameninţării nu prezintă nici un semn de atenuare", a declarat el. De asemenea, Andrew Parker a subliniat faptul că evoluţia tehnologică a reprezentat "provocare enormă" pentru serviciul pe care îl conduce deoarece a a permis teroriştilor să poată comunica pe internet fără a fi "văzuţi", iar dezvăluirile lui Edward Snowden despre colectarea de informaţii le-a dat "inamicilor noştri un avantaj".

Andrew Parker este o apariţie rară pe scena publică, acesta fiind al treila discurs pe care l-a susţinut de la numirea sa în fruntea MI5, în 2013, transmite agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.