Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ meteo - România se SUFOCĂ sub cod ROȘU de caniculă: Harta zonelor afectate

canicula

Vineri, 4 august și sâmbătă, 5 august, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Citește și: Departamentul pentru Situații de Urgență, avertisment DUR pe timp de caniculă

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

"Vorbim despre o actualizare a informațiilor pe care ANM le prezintă. Informațiile se referă la persistența acestui val de căldură. Instituirea unei avertizari de tip cod roşu este valabilă pentru mâine si poimâine. Zilele de vineri și sâmbătă se estimează a fi cele mai calde zile. V-NV a teritoriului, toată zona de Banat și Crișana. Restul județelor vor fi sub cod portocaliu pentru că intensificarea valului de căldură presupune temperaturi între 39 și 42 de grade în județele sub cod roşu. În timp ce în restul teritoriului, unde va fi valabil codul portocaliu, se vor înregistra temperaturi între 37-39 de grade.

În această perioadă disconfortul termic va fi deosebit de accentuat ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, dar şi a umezelii din aer, ce va determina creşterea şi depăşirea pragului critic de 80, urmând a se situa frecvent între 82 şi 84.

Şi temperaturile nocturne vor fi ridicate în toată ţara. Estimăm temperaturi minime între 22 şi 25 de grade.

O menţiune importantă e aceea că acest val de căldură se va retrage treptat către regiunile sudice, dar va persista până la jumătatea săptămânii viitoare.", a spus Gabriela Băncilă, meteorolog ANM, într-o intervenţie la România TV.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.