Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ MONDIALĂ SUA au anunțat că se retrag din UNESCO

unesco

Statele Unite ale Americii au anunţat joi oficial decizia de a se retrage din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), dorind să rămână în cadrul acestei organizaţii doar cu statutul de "observator", informează agenţiile internaţionale de presă.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA, ce va deveni efectivă pe data de 31 decembrie 2018.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Radu Moraru! Din ce motiv a fost DAT AFARĂ de la Nașul TV

Statele Unite şi-au suspendat încă din anul 2011 contribuţia financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta faţă de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizaţie, scrie agerpres.ro.

În comunicatul emis joi de către Departamentul de Stat, retragerea SUA este motivată prin "nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizaţiei" şi este deplâns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziţii anti-Israel.

Citește și: Comisia Europeană le-a spus „NU” autorităților române! În ce problemă ne-a refuzat UE

"Această decizie nu a fost tratată cu lejeritate şi reflectă îngrijorările Statelor Unite referitoare la acumularea arieratelor faţă de UNESCO, necesitatea unei reforme în profunzime a organizaţiei şi parti-pris-urile sale antiisraeliene persistente", a transmis Departamentul de Stat American într-un comunicat postat pe site-ul său.

Acelaşi comunicat precizează că Statele Unite vor continua "să contribuie cu opinii, perspective şi expertize americane în anumite dosare importante administrate de organizaţie, inclusiv pentru programele de protejare a patrimoniului mondial, susţinerea libertăţii presei şi promovarea colaborării ştiinţifice şi a educaţiei".

Citește și: O nouă televiziune intră în forță pe piața din România! Când se lansează și ce va oferi

Irina Bokova, directorul general UNESCO, a declarat că "regretă profund" decizia anunţată joi de Statele Unite de a se retrage din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

"Universalitatea este esenţială pentru misiunea UNESCO de construire a păcii şi a securităţii internaţionale în faţa urii şi a violenţei, prin apărarea drepturilor omului şi a demnităţii umane", a subliniat Irina Bokova într-un comunicat citat de AFP.

Citește și: Negocierile se apropie de SFÂRȘIT! Cine va cumpăra cea mai importantă farmacie din România

Irina Bokova a mai spus că este convinsă de faptul că "UNESCO nu a fost niciodată atât de importantă ca acum pentru Statele Unite, sau Statele Unite pentru UNESCO, în contextul creşterii violenţelor extremiste şi a terorismului în lume", după cum relatează DPA.

Washingtonul a prevenit la începutul lunii iulie în legătură cu intenţia sa de a-şi reexamina legăturile cu UNESCO după decizia prin care această organizaţie a declarat centrul vechi din Hebron, un oraş din Cisiordania ocupată, drept "zonă protejată" a patrimoniului mondial. Decizia, considerată "un afront adus Istoriei", "discreditează şi mai mult o agenţie ONU care este deja foarte discutabilă", a declarat în acea vreme ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.

Citește și: Românii cu rate, „zguduiți” de o nouă creștere a ROBOR! Nivel RECORD pentru ultimii trei ani

Statele Unite, cel mai mare aliat al Israelului, se distanţaseră deja de UNESCO de câţiva ani. Astfel, SUA şi-au suspendat participaţia financiară la UNESCO în 2011 după primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline, însă a continuat de atunci să ocupe un loc în Consiliul Executiv al UNESCO, alcătuit din 58 de membri.

UNESCO este cel mai bine cunoscută pe plan mondial pentru acţiunile sale de conservare a patrimoniului cultural, inclusiv pentru alcătuirea unei liste cu situri incluse în patrimoniul mondial, şi pentru programe de promovare a educaţiei în ţările în curs de dezvoltare.

Citește și: Lovitură pentru bugetari! Ce nu vor mai primi de la 1 ianuarie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.