Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Noi imagini cu românul RĂPIT ținut OSTATIC Al-Qaida

twitter.com
Iulian Ghergut

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin şi românul Iulian Gherguţ, a anunţat duminică SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor Internet islamiste, informează AFP.

Înregistrarea video de 16 minute şi 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicaţia de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului şi musulmanilor", o grupare jihadistă.

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali.

Citește și: Actrița luată pe sus de jandarmi la marșul anti-LGBT, MESAJ DUR: 'NU sunt OK'

Ceilalţi trei ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elveţiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) şi călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali.

Chirurgul Arthur Kenneth Elliott şi soţia sa Jocelyn Elliott au fost răpiţi în Burkina Faso în ianuarie 2015. Jocelyn Elliott a fost eliberată în februarie 2016.

Franţuzoaica Sophie Pétronin, aflată la conducerea unei asociaţii de ajutor pentru copii, a fost răpită în decembrie 2016 de bărbaţi înarmaţi la Gao, în nordul Mali. Nicio grupare nu a revendicat până în prezent răpirea sa.

Ostaticii sunt prezentaţi separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârşitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuţii sunt "în continuare în curs".

Sud-africanul Stephen McGown, primul care apare în înregistrare, declară:"Acum noi facem o nouă înregistrare video, dar nu ştiu ce să zic. Totul a fost spus deja în trecut. Totul a fost spus în înregistrările video precedente pe care le-am făcut", potrivit transcripţiei SITE.

Citește și: Cadou NEAȘTEPTAT pentru Simona Halep: Surpriză de ZECI de mii de euro pentru româncă - FOTO

Cu privire la Sophie Petronin, se precizează că ea speră că preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit în Mali în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a susţine lupta împotriva grupărilor jihadiste, va ajuta la revenirea sa în familie, potrivit SITE.

Nordul Mali căzuse în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadiştii au fost în mare parte alungaţi din această regiune printr-o intervenţie militară internaţională, lansată în ianuarie 2013 la iniţiativa Franţei, care continuă şi în prezent, anunță Agerpres.

Dar zone întregi scapă de sub controlul forţelor maliene şi străine, vizate regulat de atacuri sângeroase, în pofida semnării în mai -iunie 2015 a unui acord de pace, destinat să-i izoleze definitiv pe jihadişti.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.