Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ OMS: Oamenii ar trebui să limiteze ascultatul de muzică la o oră pe zi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sfătuieşte populaţia să limiteze timpul de ascultare a muzicii la o oră pe zi, pentru protejarea auzului, în condiţiile în care 1,1 miliarde de adolescenţi şi tineri sunt în pericol de deteriorare permanentă a auzului, ascultând muzică "prea mult, prea tare".

Potrivit unui raport al OMS, playerele audio, concertele şi barurile sunt "o ameninţare serioasă", transmite bbc.com.

Cifrele publicate de OMS arată că 43 de milioane de oameni, cu vârste între 12 şi 35 de ani suferă de pierderea auzului, iar incidenţa acestei probleme este în creştere.

În cadrul grupei de vârstă amintite, potrivit OMS, jumătate dintre oamenii din ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare au fost expuşi unor niveluri periculoase ale volumului sunetului produs de dispozitivele personale de redare a muzicii.

De asemenea, 40% din populaţia acestor ţări a fost expusă unor niveluri periculoase de zgomot în baruri şi cluburi.

Proporţia de adolescenţi americani care suferă de pierdere a acuităţii auditive a crescut de la 3,5%, în 1994, la 5,3%, în 2006.

"Ceea ce încercăm să facem este să creştem gradul de conştientizare referitor la o problemă despre care nu se discută destul, dar care are potenţialul de a provoca daune care pot fi, de altfel, prevenite foarte uşor", a declarat, pentru BBC, doctorul Etienne Krug, director pentru prevenirea rănilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Pe lângă faptul că este important ca volumul sunetului să fie menţinut la niveluri joase, limitarea utilizării dispozitivelor muzicale personale la o oră pe zi ar putea ajuta foarte mult în ce priveşte reducerea expunerii la zgomot", se mai spune în raportul OMS.

"Aceasta este o recomandare generală, nu este calculată la minut, dar este utilă pentru a-i face să se gândească pe cei care petrec zece ore pe zi ascultând muzică de la un player mp3. Dar chiar şi o oră poate fi prea mult dacă volumul este prea ridicat", a mai spus Krug.

Cu cât sunetul este mai puternic (măsurat în decibeli, dB), cu atât mai repede acesta afectează auzul.

Limitele temporale sigure pentru ascultare, potrivit OMS, sunt: 85 dB - nivelul de zgomot din interiorul unui automobil - opt ore, 90 dB - maşină de tuns iarba - două ore şi jumătate, 95 dB - zgomotul produs în medie de o motocicletă - 47 de minute, 100 dB - zgomot produs de claxon sau de metrou- 15 minute, 105 dB - mp3 player la volum maxim - patru minute, 115 dB - concert rock foarte zgomotos - 28 de secunde, 120 dB - zgomotul produs de vuvuzele sau sirene - nouă secunde.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, ca regulă generală, menţinerea volumului de sunet al unui player muzical la 60% din capacitatea maximă.

În cazul persoanelor care vor să se izoleze de zgomotul din timpul călătoriilor cu trenul sau avionul, OMS recomandă utilizarea de căşti audio care anulează zgomotul exterior şi care permit ca muzica să fie auzită clar la un volum sonor mai redus.

De asemenea, OMS recomandă utilizarea de dopuri de urechi în sălile de concerte foarte zgomotoase şi luarea de "pauze de linişte". În plus, fanii muzicii ar trebui să stea departe de difuzoare la concerte.

"Dar care mai este rostul în a merge la un concert, dacă spectatorul va evita muzica?", se întreabă bbc.com.

"Ne dăm seama că este o situaţie problematică pe care o putem compara cu consumul de alcool, astfel că mulţi factori de risc legaţi de obţinerea plăcerii nu pot fi schimbaţi uşor, dar trebuie să îi facem pe oameni conştienţi de acest lucru", a explicat Krug.

Pe lângă apelul la responsabilitatea personală a individului, OMS spune că şi guvernele şi producătorii au o responsabilitate.

Organizaţia spune că cluburile ar trebui să ofere spaţii de linişte şi să ofere gratuit dopuri de urechi, producătorii de căşti audio ar trebui să seteze limite ale volumului sonor, iar guvernele ar trebui să adopte legi mai stricte.

"Când vine vorba despre ascultat muzică la volum foarte ridicat, pentru fiecare creştere a volumului cu trei decibeli, pentru a fi în siguranţă, ascultătorul ar trebui să înjumătăţească timpul de ascultare. De exemplu, la 88 dB, expunerea considerată sigură este de patru ore, la 91 de dB, două ore, şi tot aşa", a declarat Paul Breckell, director executiv al organizaţiei caritabile Action on Hearing Loss, care activează în domeniul prevenirii problemelor de pierdere a auzului.

"Îi îndemn pe iubitorii de muzică să se gândească la riscurile pe termen lung al ascultării de muzică cu ajutorul unui player mp3 la volum ridicat peste nivelul sigur de 85 de decibeli, pentru că supraexpunerea poate declanşa acufena (tinitus, senza?ie auditivă patologică caracterizată prin zgomote, vâjâituri în urechi, fără un stimul extern, n.r.), şi să ţină cont că o pereche de căşti audio cu fruncţie de anulare a zgomotului poate face o mare diferenţă", a mai spus Paul Breckell.

Mediafax

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.