Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au bombardat Afganistanul cu cea mai puternică bombă din lume, 'mama tuturor bombelor'

Statele Unite au utilizat joi în Afganistan cea mai puternică bombă convenţională, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

Cunoscută sub indicativul GBU-43 şi ca "mama tuturor bombelor", încărcătura explozivă de aproape 10 tone a fost lansată, potrivit reprezentantului ministerului apărării SUA, la ora 14.30 GMT (17.30 ora României), scrie agerpres.ro. Ţinta a fost un şir de grote din provincia Nangarhar din estul Afganistanului, unde un soldat american a fost ucis la sfârşitul săptămânii trecute în cursul unei operaţiuni împotriva Statului Islamic.

AVERTISMENTUL Japoniei, după ce SUA au descins în forță în Peninsula Coreeană

"In conditiile in care pierderile lor cresteau", jihadistii au recurs la "bucare si tunele pentru a-si intari" apararea, a precizat intr-un comunicat si generalul John Nicholson, seful fortelor americane din Afganistan.

Potrivit US Air Force, ultimul test al bombei GBU-43 in 2003 a provocat o coloana de fum vizibila la peste 32 de kilometri.

Este cea mai puternica bomba de care au dispus vreodata forțele armate americane, un dispozitiv exploziv de 9,5 tone, ghidat prin satelit. Bomba de tip MOAB (Massive Ordnance Air Blast - munitie grea cu suflu puternic), supranumita "mama tuturor bombelor" (mother of all bombs-MOAB) are o putere de distrugere echivalenta cu cea a unei bombe nucleare de dimensiuni mici. Ea depaseste puterea celei de tip BLU-82, supranumita "daisy cutter", considerata pana acum cea mai mare bomba clasica din lume si cea mai puternica arma conventionala americana.

Bomba dispune de un sistem de pozitionare globala (GPS) si, din cauza greutatii sale, nu poate fi lansata decat dintr-un avion cargo de tip C-130. "Folosirea acestei bombe poate avea efecte devastatoare asupra fortelor terestre, fiind o arma psihologica", a declarat Jake Swenson, purtatorul de cuvant al bazei militare americane. Bomba BLU-82 a fost folosita in Vietnam pentru a distruge vegetatia, creand spatii pentru aterizarea elicopterelor, dar si in timpul razboiului din Golf pentru a distruge campurile minate. In Afganistan, bomba a fost folosita pentru distrugerea pesterilor, in lupta impotriva talibanilor. Proiectarea bombei MOAB a inceput anul 2002 in laboratoarele de cercetare Eglin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.