Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Turcia, ZGUDUITĂ de un cutremur PUTERNIC: Peste 200 de victime - FOTO/VIDEO

www.mirror.co.uk
cutremur Turcia

UPDATE Un cutremur de magnitudine 6,7 a lovit vineri insulele greceşti din sud-estul Mării Egee, în plin sezon estival, soldându-se cu doi morţi, cel mai probabil turişti, în insula Kos, şi cu peste 100 de răniţi. Cutremurul a fost puternic resimţit şi în Turcia, informează AFP, potrivit agerpres.

"Avem doi morţi şi răniţi (...). Plafonul unei clădiri s-a prăbuşit", a declarat pentru France Presse un responsabil al spitalului din Kos. Conform pompierilor, este vorba despre un bar situat în centrul oraşului Kos, al cărui tavan s-a prăbuşit.

Potrivit unei jurnaliste din Kos, care a fost intervievată de radio Skai, cele două victime se aflau pe stradă într-un cartier foarte animat din oraşul Kos, atunci când au fost ucise de pietrele desprinse din zidurile unei clădiri vechi care s-a prăbuşit în apropierea lor.

Cele două persoane decedate erau tineri "străini", a declarat primarul din Kos, Georges Kyritsis, pentru radio Skai.

Numărul răniţilor se ridică la 120, conform secretarului de stat grec pentru marină comercială Nektarios Santorinios. Potrivit acestuia, numeroase clădiri au fost avariate.

Potrivit DPA, un doctor de la spitalul din Kos a declarat că a oferit asistenţă medicală pentru mai mult de 100 de persoane în urma cutremurului. "Trei persoane au fost rănite grav, însă în prezent starea lor nu mai este critică", a precizat directorul spitalului, Nektarios Georgantis, pentru televiziunea greacă."78 de persoane au fost externate după ce au fost tratate", a completat acesta.

Două elicoptere au fost trimise la Kos pentru a transfera răniţii pe insula Rhodos.

Distrugerile sunt atât de mari în portul Kos încât feribotul Blue Star Paros nu a putut acosta şi şi-a continuat traseul spre Rhodos, a declarat agenţia de ştiri grecească Ana (semi-oficială). Potrivit unor martori oculari citaţi de DPA, zona portului din Kos a fost inundată, mai multe bărci fiind avariate.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,7, potrivit Institutului american de geofizică (USGS) şi o magnitudine de 6, conform Observatorului din Atena, a avut loc vineri la ora locală 01:31 (10:31 GMT joi).

Epicentrul seismului - descris drept "foarte puternic" de Observatorul din Atena - s-a aflat la 10 kilometri sud-est de oraşul de coastă Bodrum din Turcia, şi la 16,2 kilometri est de Kos în Grecia, potrivit USGS, citat de AFP.

Pe insula grecească Rhodos, seismul i-a surprins pe turişti în timpul somnului.

Hotelul Club Marmara din satul Theologos, aflat la 30 de kilometri de oraşul Rhodos, "s-a zgâlţâit ca o corabie şi am crezut că o să se prăbuşească", a declarat un jurnalist AFP aflat la fata locului.

"A durat foarte mult. Mi-am strâns repede copiii pentru a părăsi hotelul", a povestit Sylvia Jannot, o turistă de 41 de ani, aflată încă în stare de şoc.

Seismul a fost puternic resimţit pe coastele din vestul Turciei şi în special la Bodrum. În acest oraş, cutremurul a fost resimţit puternic timp de cel puţin 20 de secunde, a declarat un alt reporter AFP prezent la faţa locului, precizând că seismul a fost urmat de cel puţin cinci sau şase replici de intensitate mai mică.

Numeroase fisuri au apărut pe faţadele clădirilor din Bodrum, iar spitalul din oraş a fost evacuat din motive de precauţie, potrivit presei turce. Reţeaua de telefonie mobilă a fost afectată din cauza suprasolicitării. Potrivit DPA, autorităţile au sfătuit locuitorii să rămână în case, după ce cutremurul a declanşat un tsunami de dimensiuni mici.

Cutremurele sunt frecvente în Grecia şi în largul coastelor vestice ale Turciei, în Marea Egee, aflată între cele două ţări.

UPDATE The Guardian informează că sunt 2 morți și peste 200 de rpniși. Potrivit primelor informații, nu se știe deocamdată dacă printre victime sunt și români.

 

Un cutremur de magnitudine 6,7 a fost înregistrat în noaptea de joi spre vineri în apropiere de Bodrum în sud-vestul Turciei, a anunţat Institutul geologic american (USGS). Seismul a făcut doi morţi în insula grecească Kos din Marea Egee.

Epicentrul cutremurului de pământ, care a avut loc la 1.31 ora locală vineri (22.31 GMT joi), s-a aflat la 10 km sud-est de oraşul de coastă Bodrum în Turcia, şi la 16,2 km est de Kos în Grecia, potrivit USGS, citat de AFP.

Citește și: Erdogan cere Israelului să retragă detectoarele de metale de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Cutremurul a fost puternic resimţit pe coastele din vestul Turciei şi în special în oraşul Bodrum, precum şi în insulele greceşti învecinate din Marea Egee.

Două persoane au fost ucise vineri în Insula Kos din Marea Egee în timpul "cutremur foarte puternic" ce a avut loc în largul coastei insulei greceşti, a declarat pentru France Presse un responsabil al spitalului din Kos.

"Avem doi morţi şi răniţi (...). Plafonul unei clădiri s-a prăbuşit", a spus acest responsabil.

Potrivit pompierilor, este vorba despre un bar situat în centrul oraşului Kos, al cărui tavan s-a prăbuşit.

Citește și: #Rezist se transformă în #NuMixt. Moldovenii AMENINŢĂ cu proteste de AMPLOARE la Chişinău

Pe insulele greceşti din Arhipelagul Dodecanez în Marea Egee şi mai ales în Kos şi Rodos, cutremurul a fost puternic resimţit. Potrivit poliţiei locale din Rodos, "nu există victime sau pagube materiale importante".

Potrivit Observatorului din Atena, seismul de "magnitudine 6 a fost foarte puternic". Epicentrul său a fost situat la 20 km în largul Insulei Kos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.