Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Un român a fost răpit în Burkina Faso

breaking

Un agent de securitate român angajat al unei societăţi miniere a omului de afaceri Frank Timiş a fost răpit sâmbătă în Burkina Faso de indivizi înarmaţi, relatează agenţia Reuters.

Atacul a fost scurt dar premeditat, fiind perfect organizat. La rândul său, site-ul info-afrique.com, care îşi citează corespondentul în Burkina Faso, confirmă răpirea unui european Gherghuţ Lulian, de origine română având şi cetăţenia franceză. Potrivit martorilor, un jandarm care a încercat să intervină a fost rănit de atacatori înarmaţi cu AK 47 Kalaşnikov.

Mina de mangan este în flăcări şi au fost distruse parţial vehicule de transport, notează Info-Afrique.

Incidentul s-a produs sâmbătă în nordul acestei ţări, în apropierea frontierei cu Mali, la o mină de mangan deţinută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiş Corporation.

'Una dintre patrulele noastre a fost atacată' şi 'românul care conducea patrula a fost răpit', a declarat directorul societăţii Pan African Minerals, precizând de asemenea că un jandarm este grav rănit, iar şoferul este rănit la un picior.

Potrivit unei surse din securitatea locală, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către graniţa cu Mali, potrivit Reuters.

Info-Afrique precizează la rândul său că cei doi răniţi ar fi fost trimişi de urgenţă la Ouagadougou pentru a fi operaţi. Ei sunt un reprezentant al minei şi un şofer. Forţele de securitate din Burkina Faso au confirmat atacul.

Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliaţi la Al Qaida în Maghrebul Islamic. Odată ce atacul a fost comis şi francezul Gherghuţ Lulian a fost răpit, atacatorii au fugit spre Niger la bordul a trei Toyota şi nu au putut fi interceptaţi sau localizaţi, precizează Info-Afrique.

Este de aşteptat ca Franţa, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, să facă un anunţ asupra răpirii.

UPDATE: Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat referitor la acest caz. "Imediat ce informaţiile au fost cunoscute de autorităţile române, ministrul afacerilor externe a activat Celula de Criză care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice. Au fost trimise instrucţiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Instituţiile care fac parte din Celula de Criză sunt în contact permanent", se arată într-un comunicat al MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.