Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Giboi: Mass-media este un organism viu, trebuie lăsat să evolueze. Ce nu ar trebui

alexandru Giboi

Calitatea democrației poate fi cuantificată prin libertatea de exprimare, iar mass-media este un organism viu care trebuie să evolueze singur, fără niciun fel de implicare legislativă restrictivă, a declarat joi directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, la dezbaterea privind raportul dintre calitatea democrației și libertatea presei.

"Calitatea democrației într-adevăr cred că poate fi cuantificată prin libertatea de exprimare, gradul de libertate de exprimare. Plecând de la un minim, putem să spunem și că simpla noastră prezență aici, la discuție, este un semn că suntem pe drumul cel bun. Dacă era o cenzură așa mare nu puteam să ne întâlnim, să stăm de vorbă. Cu cât mai puțină reglementare în mass-media cu atât mai bine, evident. Mass-media este un organism viu din punctul meu de vedere, care trebuie lăsat să evolueze singur, fără niciun fel de implicare legislativă restrictivă. Cu cât putem vorbi mai liber, cu atât putem să spunem că suntem un stat mai democratic", a afirmat Giboi, la o dezbatere organizată la Senat de Comisia specială pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept din România.

El a arătat că întotdeauna un public informat ia cele mai bune decizii și a subliniat necesitatea unor programe de educare în privința selectării surselor de informare.

"Din punctul meu de vedere nu avem un public foarte bine educat în ceea ce privește selectarea surselor de informare. În momentul în care nu ai un public foarte bine educat în selectarea surselor de informare riști să ai un public care nu ia cele mai bune decizii, pentru că este, să spun așa, dezinformat. Întotdeauna un public bine informat ia cele mai bune decizii într-un stat democratic. Deci, susțin ideea de nevoie de programe de educare a publicului în ceea ce privește selectarea surselor din informare. Putem începe chiar din școli sau din licee. Pe elevi îi poți educa să știe ceea ce este presă scrisă, televizor, cum pot folosi internetul pentru a găsi informații utile, (...) să știe să-și facă selecția informațiilor conform propriilor lor nevoi, (...) să facă diferența între informație și opinie", a explicat Giboi.

El a salutat inițiativa Comisiei de a organiza o dezbatere pe tema raportului dintre calitatea democrației și libertatea presei, dar și-a exprimat dezamăgirea că nu toată mass-media pare să fie interesată de subiect.

"Noi putem să discutăm oricât de cât de opresată este presa sau statul de drept nefuncțional care conduce la anumite situații nedorite în mass-media, fie ea publică sau privată, dar cred că ar trebui să ne dăm seama că mare parte a mass-media nu este interesată de această situație. De ce? Din punctul meu de vedere, pentru că există anumite condiționalități în mass-media privată, mai ales, care țin de zona financiară, condiționalități care au dus la anumite variații și inegalități în ceea ce privește evoluția presei, atât private, cât și de stat. Întotdeauna a exista o dezbatere, apropo de situația asta cu presa de stat care are bani și presa privată care nu are bani. Nu pot să spun că AGERPRES are bani și nu pot să spun nici că are o foarte mare libertate în ceea ce privește dezvoltarea, ca instituție de presă. Fiecare domeniu are condiționalitățile lui. Nu cred că trebuie să existe o competiție între presa publică și presa privată. Noi chiar ajutăm presa privată cât putem, am lansat și un flux public", a mai spus Alexandru Giboi.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.