Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexis Tsipras: Am semnat un acord în care nu cred, dar evităm dezastrul țării

tsipras

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut marţi seară că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text în care "nu crede", dar "l-a semnat pentru a evita dezastrul ţării", notează agenţiile Reuters şi France Presse.

"Îmi asum responsabilitatea pentru orice greşeală comisă, îmi asum responsabilitatea pentru un text în care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul ţării şi sunt obligat să-l implementez", a declarat Tsipras într-un interviu la televiziunea publică elenă ERT, în ajunul unui vot crucial în parlament asupra acestui acord anunţat luni la Bruxelles şi primit foarte prost de o parte a partidului său radical de stânga SYRIZA.

El a apărat acordul din noaptea de duminică spre luni, declarând că deşi a fost "o noapte foarte rea pentru Europa", marcată de "presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum", şi "a fost impus" Greciei, acordul a salvat-o de la ieşirea din euro şi trebuie pus în aplicare.

Tsipras a explicat de asemenea că s-a luptat pentru a nu fi tăiate salariile şi pensiile, adăugând că ajustarea fiscală convenită în acord este mai blândă decât ajustările convenite în trecut, mai notează Reuters.

Alexis Tsipras, confruntat cu nemulţumiri puternice asupra acordului în interiorul partidului său SYRIZA, a mai spus că Grecia trebuie să se supună ajustărilor fiscale prevăzute în acord şi a adăugat că intenţionează să servească până la capăt mandatul de patru ani, excluzând alegeri anticipate.

"Eu nu pot scăpa de aceste responsabilităţi şi voi încerca să-mi implementez programul politic pe o perioada de patru ani", a subliniat el.

"Adevărul dureros este că această cale cu sens unic pentru Grecia ne-a fost impusă", a afirmat cu amărăciune Tsipras.

Printre altele, el a sugerat că băncile din ţară, închise din 29 iunie, ar putea rămâne închise încă cel puţin o lună.

"Deschiderea băncilor depinde de aprobarea acordului, care va avea loc într-o lună", a constatat el la televiziunea de stat ERT, argumentând că "atunci când este un şoc, există întotdeauna posibilitatea ca deponenţii să-şi retragă toţi banii".

Cu toate acestea, Tsipras şi-a exprimat speranţa că "BCE se orientează spre creşterea ELA (ajutorul de urgenţă acordat băncilor greceşti), aşa că va fi posibil să se retragă mai mulţi bani", a estimat el, în timp ce retragerile zilnice sunt limitate în prezent la 60 de euro la distribuitori, transmite agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.