Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexis Tsipras cere partidului său formarea de alianţe pentru a schimba Europa

tsipras

Premierul grec, Alexis Tsipras, liderul formaţiunii Syriza, stânga radicală aflată la putere, a lansat un apel camarazilor săi să se deschidă spre alianţe cu social-democraţii şi cu Verzii pentru a schimba politica actuală din Europa, transmite AFP.

"Pe fondul crizei economice, migratorii şi securitare, există un conflict politic la mai multe niveluri în Europa (...), iar rezultatul acestui conflict va fi determinant pentru Europa secolului 21", a declarat Alexis Tsipras în deschiderea lucrărilor celui de-al doilea congres al partidului său, care se desfăşoară până duminică.

Citește și: Donald Trump ar fi votat numai de 22% dintre sloveni, conaţionalii soţiei sale (sondaj)

El a subliniat că Syriza trebuie să abordeze problema alianţelor în Europa şi constituirea "unui front al forţelor progresiste" cu scopul de a împiedica continuarea politicilor de austeritate, întărirea extremei dreapta şi a "faliei Nord-Sud".

"Trebuie utilizat arsenalul politic şi teoretic al stângii pentru a ne apropia de social-democraţia europeană, dar şi de Verzi, fiind în acelaşi timp conştienţi de limitele şi riscurile pe care le implică această tentativă", a adăugat premierul elen.

Alexis Tsipras a ţinut să menţioneze că trebuie acţionat pentru "cooperare, convergenţă economică şi democraţie în Europa".

Iniţial mic partid al stângii radicale, Syriza s-a instalat la putere în ianaurie 2015 pe fondul discreditării partidelor de dreapta şi socialiştilor care au guvernat Grecia de-a lungul deceniilor şi s-au făcut vinovate de gestionarea economică defectuoasă a ţării când a izbucnit criza datoriei în 2010.

Cu toate că a promis să pună capăt politicii de austeritate, Alexis Tsipras a fost însă constrâns, după şase luni la putere, să semneze un nou împrumut internaţional pentru a evita falimentul ţării sale, în schimbul continuării acestei politici.

Schimbarea de direcţie a avut un efect important asupra partidului, mai mulţi deputaţi şi membri demisionând atunci din Syriza.

Stânga radicală a reuşit totuşi să câştige alegerile din septembrie 2015, cu ajutorul unui electorat de centru stânga lipsit de alternativă, anunță Agerpres.

În prezent, Syriza este devansată cu peste 5% de Noua Democraţie, principalul partid de opoziţie, potrivit unor recente sondaje.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.