Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aliații lui Grindeanu în PSD. Pe cine se bazează premierul ca să dea peste cap planul lui Dragnea

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu dragnea Inquam Photos

Conflictul dintre premier și președintele PSD urmează a fi tranșat până la  finele  acestei zile. CEX-ul de mâine va  fi o formalitate, susțin lideri  din interiorul PSD.  Sorin Grindeanu  are însă alte planuri. Mizează pe lipsa unei unanimități  din partea  colegilor săi de partid  în cazul în care  Liviu Dragnea, direct sau prin interpuși, va propune debarcarea sa  din fruntea  Guvernului și înscăunarea  unui social-democrat mai ascultător. Iar în acest sens se pare că Grindeanu a  găsit o serie de prieteni în partid  dispuși să-i apere cauza în cazul unui astfel de vot.

Nemulțumirile PSD  s-au făcut  simțite în momentul în care premierul Sorin Grindeanu a început să  dea semnale  că  o ia pe altdrum decât linia  partidului,  uitând în  mod premeditat  uneori să se  consulte cu liderii PSD înainte de a lua o decizie sau a emite  o poziție publică. Pentru Dragnea, a fost semnalul că Grindeanu intenționează să-l concureze pe  viitor, construindu-și o carieră proprie, care i-ar putea permite mai târziu să -i servească drept  bază pentru  o tentativă  de preluare a șefiei PSD în cazul în carea problemele lui dragnea  cu legea s-ar agrava sub forma unei noi condamnări definitive. În paralel, demersurile premierului de a-șiconstrui noi relații pe plan  intern și extern, nu au fost  bine primite de conducerea  din Kiseleff care le-a interpretat ca  noi dovezi de independență ale celui care acum jumătate de an   era dus de mână pe holurile Palatului Victoria de către liderii coaliției PSD-ALDE. Situația este deja  recunoscută de apropiații lui Dragnea.

„La început (Sorin Grindeanu, nr.) a înţeles rolul său – anume că reprezintă o funcţie numită. A înţeles că trebuie să aibă o relaţie puternică cu coaliţia, cu Liviu Dragnea şi domnul Tăriceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de consultarea cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce e acel altceva”, a  declarat recent Gabriela Firea, primarul  general al Capitalei.

„Noi (colegii de partid, n.r) îi asiguram, cum se spune neacademic, spatele politic (…) În momentul în care nu a mai considerat util spatele – metaforic vorbind – politic, înseamnă că are un alt spate poate”, a adăugat Firea.

Deocamdată, conducerea PSD ia  în calcul   serie de variante de lucru - de la remanierea a 5-6 miniștri, la izolarea totală a a lui Grindeanu în Guvern  prin schimbarea  tuturor colaboratorilor cu care a  lucrat cel mai bine, până la soluția extremă a schimbării premierului din funcție.

Dacă primele două sunt mai fezabile și mai ușor de transpus în practică, cea dea treia variantă de atac se poate lovi de refuzul lui Grindeanu de a-și da  demisia așa cum a procedat și Radu Vasile, un alt fost  premier, în  timpul guvernării CDR.

Ori , pentru asta, Liviu Dragnea mizează și are nevoie de o decizie covârşitoare împotriva Guvernului, adoptată de CEX, pentru a-l forţa pe Sorin Grindeanu să demisioneze.

La rândul său, Grindeanu a făcut ceva pregătiri pentru a preveni acest scenariu să devină  realitate și a găsi motivele  necesare să nu se conformeze. Lipsa unei decizii unanime în CEX i-ar putea servi  drept motiv  pentru a refuza să  facă pasul înapoi de la Palatul Victoria.

Iar partizani dornici să dejoace planurile lui Dragnea sunt destui.  Așa cum stiripesurse.ro a arătat deja,  filiala PSD Timiș, al cărui membru  este și Grindeanu de 20 de ani,  a adoptat ieri o rezoluție de susținere a actualului premier, la  solicitarea  celor peste de 50 primari din judeţ. Alți  susținători ar putea  veni în apărarea lui  Grindeanu la CEX din partea  liderilor de filiale care și-ar putea vedea amenințate interesele prin debarcarea unor miniștri bănuiți că s-au apropiat mai mult de Grindeanu în detrimentul intereselor actualei  conduceri de partid -  cum e  cazul  ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, de la Galați,    Gabriel Leș, ministrul Apărării, provenit din oragnizația de Satu Mare,  Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, sau Pavel Năstase  de la Educație.

În fine, foști lideri precum Victor Ponta  sau Ioan Rus mai mult ca  sigur că  vor profita de dificultățile lui Dragnea pentru a  apăsa cu degetul pe rană la  acest CEX, susțin surse din PSD.

Dar cel mai mare posibil aliat pentru Grindeanu îl reprezintă însuși președintele Klaus  Iohannis.  Acesta nu are nici un interes să aprobe o nouă nominalizare în locul lui Grindeanu  cât  timp nu are   nimic de câștigat de pe urma  unei astfel decizii. Iar singura miză pentru Președinție o reprezintă impunerea unui fidel în fruntea SIE, o  variantă de neacceptat pentru Dragnea, care și-ar  vedea autoritatea știrbită grav și intern și inafara partidului prin  perfectarea unui astfel de troc politic cu Cotroceniul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.