Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Bica a spus tot ce știe la Comisia SRI: Ce nume grele din SRI a dezvăluit în fața parlamentarilor

www.luju.ro
Alina Bica Laura Codruța Kovesi

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost audiată, joi, la Comisia parlamentară de control al activităţii SRI, unde a vorbit despre implicări ale persoanelor din conducerea acestui serviciu în dosare la care a participat sau le-a instrumentat, "în ambele sensuri", a declarat senatorul PSD, Claudiu Manda, preşedintele acestei comisii.

"Astăzi am avut o primă audiere a Alinei Bica. A rămas ca peste două săptămâni să ne vedem din nou pentru că nu am reuşit să epuizăm toate subiectele pe care aveam de gând să le lămurim. Am discutat şi ne-a spus despre implicări ale persoanelor din conducerea SRI la dosare la care domnia sa a participat sau le-a instrumentat, în ambele sensuri. În sensul de a sprijini pe unul sau pe unii dintre cei care erau inculpaţi cu măsuri mai puţin severe, sau intervenţii în unele cazuri împotriva unor inculpaţi sau învinuiţi cu măsuri pe care le solicitau persoane din conducerea SRI, cu măsuri mai severe", a precizat Manda.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Radu Moraru! Din ce motiv a fost DAT AFARĂ de la Nașul TV

El a adăugat că unele dintre cazurile pe care Alina Bica le-a prezentat comisiei au fost prezentate de aceasta şi în spaţiul public.

"A spus că pentru o perioadă de un an de zile, un an şi ceva, era una dintre persoanele din Parchet care aviza mandate de interceptare pe siguranţa naţională. Ne-a spus nişte cifre pe care le considerăm oarecum uluitoare: între 16 şi 20 de mandate pe zi. Un mandat avea în medie 10 persoane. Acest lucru s-a întâmplat în jur de un an de zile. Domnia sa spunea că în momentul în care a început să spună că nu o să mai dea aviz pe astfel de mandate de interceptare, a fost schimbată dintre procurorii care trebuiau să dea astfel de avize. Era foarte interesant pentru domnia sa că aceste mandate pe legea siguranţei naţionale vizau primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, sportivi, oameni de afaceri, persoane de orice fel şi nu i s-a părut că este relevant pentru siguranţa naţională, motiv pentru care a şi dezvoltat acest subiect şi a ajuns să fie înlocuită (...)", a arătat Manda.

Citește și: Comisia Europeană le-a spus „NU” autorităților române! În ce problemă ne-a refuzat UE

Potrivit acestuia, Alina Bica a vorbit "dacă şi în ce măsură cunoaşte domnia sa despre implicarea ofiţerilor SRI în dosare penale, în întocmirea de rechizitorii şi de documentare alta decât cea informativă" şi a dat nişte exemple în acest sens, pe care comisia urmează să le verifice.

După audiere, Alina Bica a declarat că a venit la această comisie pentru a discuta despre modul de lucru pe care l-a avut cu anumite persoane din anumite instituţii, menţionând că a oferit date şi elemente relevante şi concrete care să arate o "anume" abordare.

Citește și: O nouă televiziune intră în forță pe piața din România! Când se lansează și ce va oferi

Cât priveşte relaţia cu fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, ea a spus că a oferit elemente "concrete şi relevante inclusiv cu privire la acest aspect".

"Eu vreau să relev următorul lucru: E nu am o problemă cu o instituţie sau cu alta, că este SRI sau că este DNA sau că este orice altă instituţie. Eu am o problemă cu atitudinea şi activitatea anumitor persoane din aceste instituţii, activitate pe care nu o consider corespunzătoare. Motiv pentru care depoziţia mea a fost în legătură strict cu aceste aspecte. Nu e problema mea să apreciez, vreau să cred şi am încredere că măcar în ceea ce priveşte SRI, noua conducere în mod cert va acţiona conform legii şi nu am niciun motiv să cred că va fi altfel", a afirmat Bica, precizând că peste două săptămâni va veni din nou la comisie cu noi probe.

Citește și: Negocierile se apropie de SFÂRȘIT! Cine va cumpăra cea mai importantă farmacie din România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.