Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Bica e în lacrimi: Ce i-au spus judecătorii

alina bica

Alina Bica e în culmea disperării! Reținută din nou de DNA, fosta șefă a DIICOT a primit cea mai proastă veste de la judecătorii de la ÎCCJ: aceștia au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele ei. Și fostul șef al ANAF, Şerban Pop, va fi arestat.

În acest moment, Alina Bica este acasă, de unde fie va fi săltată de polițiști, fie se va preda de bunăvoie, după ce i-a expirat mandatul de reținere. ”Nu mă simt deloc bine.”, a spus Bica la ieșirea din sala de judecată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2014, Şerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunţător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop.

DNA susţine că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Şerban Pop în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.

În schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Horia Simu a declarat că Şerban Pop ar fi pretins suma de 1,5 milioane de euro pentru a determina soluţionarea favorabilă a dosarului pe care omul de afaceri îl avea la DIICOT, însă afirmaţia nu este susţinută de probe, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Discuţiile dintre cei doi ar fi avut loc în primăvara anului 2014, la iniţiativa lui Pop, care ar fi spus că poate obţine închiderea dosarului în schimbul unei sume de bani destinate exclusiv persoanelor care ar fi rezolvat problema.

"Din declaraţia numitului Simu Horia rezultă că modalitatea de săvârşire a elementului material al laturii obiective a infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită a fost precedată de iniţiativa complicelui infracţiunii de dare de mită Pop Şerban, formulată mituitorului în primăvara anului 2014. Iniţiativa a fost realizată iniţial printr-o comunicare aluzivă, ocolitoare, privind suma de 1,5 milioane euro, urmată de înţelegerea în care mituitorul a fost dispus să pună la dispoziţia complicelui o sumă de aproximativ 230.000 euro, din care 150.000 euro cash şi 80.000 euro sub formă de contracte de asistenţă judiciară, pentru soluţia de clasare, după ce mituitorul a respins categoric să dea suma de 1,5 milioane euro", se arată în referatul DNA.

Afirmaţiile lui Horia Simu referitoare la cei 1,5 milioane de euro pretinşi de Şerban Pop nu au fost susţinute de martorii din dosar şi nici de alte probe, astfel că nu au putut fi formulate acuzaţii pe baza lor.

"Rămân în afara contextului probator susţinerile mituitorului Simu Horia, conform cărora Pop Şerban l-a şantajat, i-a pretins 1,5 milioane euro şi l-a ameninţat că, în cazul refuzului de a remite banii, va fi arestat în câteva zile şi va fi arestată şi soţia sa dacă nu remite suma. Aceste susţineri au valoarea unor afirmaţii ale persoanei acuzate de dare de mită, care în mod rezonabil încearcă să diminueze contribuţia sa infracţională", se mai precizează în referat.

Alina Bica a făcut presiuni pentru clasarea dosarului lui Horia Simu sub pretextul unui control al Inspecţiei Judiciare care ar fi vizat dosarele vechi nesoluţionate, deşi o astfel de verificare nu a avut loc, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostei şefe a DIICOT.

Primele presiuni ar fi fost exercitate în iunie 2014, asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul ce viza posibile activităţi ilegale derulate de Horia Simu la societatea Cuprom, deţinută de el.

"După câteva zile, la sfârşitul lunii iunie 2014, numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri şi acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atenţia asupra dosarului Cuprom care este vechi şi pe un ton ridicat i-a solicitat să soluţioneze dosarul, deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspecţiei Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului şi clasarea în data de 09.07.2014", se precizează în referat.

În urma verificărilor efectuate de procurorii DNA, s-a constatat că în anul 2014 nu a existat niciun control al Inspecţiei Judiciare care să vizeze dosarele vechi nesoluţionate de DIICOT.

"În plus, niciun control şi nicio monitorizare nu justifică şi nu oferă legitimitate unei soluţii dispusă într-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmărit, în realitate, exclusiv impunerea unei soluţii de clasare", au concluzionat procurorii anticorupţie.

După ce a repartizat dosarul lui Horia Simu unui alt procuror, primul refuzând să cedeze presiunilor, Alina Bica ar fi folosit acelaşi pretext pentru obţinerea rapidă a clasării.

Procurorul care a primit dosarul a declarat că nu a analizat probele deja administrate şi nu a verificat stadiul acestora, motivând că a dat soluţia de clasare "deoarece s-a pus problema să scoatem cauzele vechi, căci urma să aibă loc un control al Inspecţiei Judiciare".

"Demersurile numitei Bica Alina Mihaela au fost derulate pentru beneficiarul real al mituitorului Simu Horia şi finalmente în folosul său bănesc necuvenit, în condiţiile în care în 2014 ambilor procurori le-a solicitat explicit să soluţioneze dosarul motivând controlul inspecţiei, iar acest fapt nu era real. Totodată, soluţia de clasare are natura unui folos necuvenit pentru persoana cercetată, în condiţiile în care nu se putea dispune în absenţa probei administrate şi în absenţa unei dispoziţii de revenire asupra probei privind comisia rogatorie", se mai arată în referat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.