Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu, contestată în interiorul partidului: 'A reușit să coboare procentele PNL'

pnl

Situaţia din sondaje nu arată prea bine pentru PNL, iar un eveniment generator de emoţie în favoarea liberalilor este mai puţin probabil, scrie deputatul PNL Radu Zlati, într-o analiză critică la adresa propriului partid. Candidat în judeţul Cluj, pe o poziţie neeligibilă, Zlati îşi permite să o critice inclusiv pe Alina Gorghiu, despre care scrie că a dus partidul în jos, către propriul procent de favorabilitate.

Potrivit deputatului liberal, soarta viitoarei majorităţi parlamentare depinde de 2-3 procente.

Vezi şi: Cei mai siguri parlamentari: Cei 16 care pot decide soarta guvernului

"În scenariul favorabil unei guvernări de dreapta: PSD ia doar 38-39%, cu un ALDE la 5%, astfel încât PNL+USR să se apropie, combinate, de scorul PSD luat individual. În această configurație, este posibil ca mandatul de premier în căutarea unui sprijin parlamentar să fie încredințat lui Dacian Cioloș, care să adune în spatele steagului său nu doar PNL și USR, ci și UDMR, PMP, parlamentarii minorităților și câțiva candidați care, în zilele de după alegeri, îți vor fi găsit o vocație de independent.

Fiecare punct procentual peste 39%, pentru PSD, apropie partidul lui Dragnea de situația în care, în urma redistribuirilor, să se poată impune în fața unui președinte ostil, în special dacă ALDE reușeșște, la rândul său, să ciupească câteva procente peste pragul de 5%", scrie Zlati pe blog.

Speranţa într-un factor emoţional, care să mobilizeze electoratul de dreapta, este mult mai mică decât în 2014, mai scrie deputatul, pentru că PSD "joacă strâns, aproape fără greșeală".

Vezi şi: SURSE - Se pregătește momentul lui Klaus Iohannis

Fără să se declare strateg electoral, deputatul are şi câte concluzii certe:

  • "O campanie electorală se poate face folosind o personalitate politică în calitate de locomotivă la nivel național, sau nu.
  • Dacă se alege idea locomotivei electorale, trebuie îndeplinite în mod simultan două condiții: (1) personalitatea politică să aibă o favorabilitate electorală sensibil mai mare decât partidul ”tractat” și (2) respectiva personalitate să ”are” țara în lung și în lat, pentru a îți pune în valoare potențialul electoral și pentru a îl transfera partidului.
  • PNL a folosit în această campanie 2 locomotive electorale: Dacian Cioloș și Alina Gorghiu. Primul nu a îndeplinit condiția numărul (2), cea de a doua nu îndeplinește condiția numărul (1).
  • Rezultatul, deocamdată? Dacian Cioloș nu a reușit (pentru că nici nu a încercat vizibil) să transfere din favorabilitatea sa către PNL (nici către USR, de altfel) în timp ce Alina Gorghiu a reușit să coboare procentele PNL înspre propria domniei sale rată de favorabilitate și încredere."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.