Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu, la 8 luni în fruntea PNL, a găsit antidotul împotriva iluziilor

alina gorghiu

La 8 luni de când se află în fruntea PNL  și doar cu câteva zile înainte de a-şi aniversa ziua de naştere, cea mai tânără şefă de partid din România, Alina Gorghiu, a decis să vorbească despre provocările funcţiei pe care o ocupă.

Într-un interviu acordat pentru Ring, Alina Gorghiu a precizat că nu este interesată să obțină notorietate cu orice preț, preferând să aibă o ascensiune constantă și sănătoasă în sondajele de opinie. Totodată, liberala consideră că cei mai periculoşi oameni politici pentru societate sunt cei care se pretind perfecți, defectele fiind necesare în spaţiul politic pentru că sunt un antidot împotriva iluziilor și a cultului personalităţii.

S-au făcut deja opt luni de când sunteţi copreşedintele PNL. V-aţi acomodat cu această funcţie?

Nu mi-am propus doar să mă acomodez rapid cu tot ce presupune această funcţie, ci sper că am reuşit să fiu, totodată, un coleg bun pentru membrii PNL, indiferent de vechimea lor în partid. Atât eu, cât şi copreşedintele Vasile Blaga suntem responsabili să coordonăm cea mai importantă fuziune a două partide româneşti după 1989. Până acum, sunt mulţumită de rezultatele procesului de fuziune.

Sunteţi un şef dur sau, mai degrabă, maleabil?

Mă consider un preşedinte de partid corect, nici dur, dar nici uşor de influenţat. Ca avocat, pun în balanţă argumentele.

Sunteţi la o cotă de încredere apropiată de ceilalţi lideri ai PNL, dar sub liderii unor partide de guvernare. V-aţi fi aşteptat la o ascensiune mai rapidă în sondajele de opinie?

Am o creştere constantă, sănătoasă în sondajele de opinie. Nu mă interesează notorietatea rapidă şi cu orice preţ. Nu-mi plac excesele şi nici nu am tendinţa de a face din studiorile de televiziune a două casă. Am un ritm echilibrat în comunicarea publică. Altfel, am satisfacţia că în curând voi fi terminat primul tur al organizaţiilor judeţene din toată ţara. Cred că un lider politic trebuie să fie foarte dinamic, să nu se baricadeze în biroul de la Bucureşti.

Care este strategia de imagine prin care speraţi să cuceriţi electoratul?

Imaginea îi obsedează pe mulţi lideri politici. Eu mi-aş dori să reuşesc să fiu percepută aşa cum sunt, şi cu defecte, dar şi cu acele calităţi pe care le am. Cei mai periculoşi oameni politici pentru societate sunt cei care pretind că sunt fără de defect, cei care se cred perfecţi. Aceştia nu îşi asumă niciodată responsabilitatea asupra acţiunilor greşite şi caută să transfere către populaţie conflictele politice. Defectele sunt necesare în spaţiul politic, oferă autenticitate actorilor politici, sunt un antidot împotriva iluziilor, a cultului personalităţii.

Ce calităţi şi defecte aveţi?

Încep cu defectele. Principalul defect este că îmi reprim prea mult emoţiile în spaţiul public. Nu este ceva conştient, dar cred că femeile au acest reflex, de a fi mai rigide decât bărbaţii, mai ales când activitatea acestora se desfăşoară într-un mediu eminamente masculin. În privinţa calităţilor, nu o să vă spun clişeul cu ”îi las pe ceilalţi să mă judece”. Nu ştiu dacă este o calitate în politică, dar cred că seriozitatea şi munca nu au dus niciodată la eşec. Oricât de neatractive sunt seriozitatea şi munca, până la urmă, vor fi apreciate în dauna cuvintelor colorate, a ţinutelor excentrice, a acţiunilor de imagine. Cred despre mine că sunt un om serios şi foarte muncitor.

Care sunt principalele realizări ale PNL în 2015, sub copreşedinţia dumneavoastră?

Dublarea alocaţiilor pentru copii, în condiţiile în care suntem un partid de opoziţie, şi faptul că am reuşit să aducem partidele de guvernare la masa dialogului, aşa cum s-a întâmplat în cazul Codului fiscal. De asemenea, am reuşit, în ciuda unor excepţii, pe care le-am şi sancţionat, să schimbăm percepţia asupra PNL în privinţa atitudinii acestui partid faţă de justiţie.

Premierul Victor Ponta vă reproşează că îi cereţi prea des demisia. Credeţi că aţi exagerat în privinţa evaluării activităţii politice a lui Victor Ponta?

Există două curente critice: unii spun că nu suntem suficient de ofensivi ca partid de opoziţie, alţii, între care şi Victor Ponta, pretind că suntem prea duri cu premierul. Eu consider că am o obligaţie faţă de cei 1.200.000 de români care au semnat moţiunea populară a PNL pentru a-l determina pe Victor Ponta să facă acest gest de onoare. Oricum, prim-ministrul s-a pus singur pe un drum fără ieşire. Acţinile sale şi modul în care s-a raportat la societate şi la partidele politice l-au exclus din propriul partid, de la masa deciziilor şi, în curând, chiar şi din funcţia la care nu vrea să renunţe onorabil.

În curând este ziua dumneavoastră. Pe 16 septembrie, împliniţi 37 de ani. Cum vă vedeţi peste 10 ani?

În PNL. Este partidul pentru care am intrat în politică şi aici mă văd făcând politică până la capăt. În plan personal, vorbim peste 10 ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.