Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi detonează bomba: 'Progresele în lupta cu corupţia, foarte mici'. ATAC DUR la adresa lui Iohannis

AlinaMungiuPippidi

Politologul Alina Mungiu-Pippidi susţine că deşi lăudată pentru progresele ei, România nu este o poveste de succes a combaterii corupţiei. Într-un interviu acordat Libertatea, Pippidi spune că progresele făcute în ultimii zece ani sunt foarte mici, în ciuda arestărilor record de persoane influente. Alina Mungiu-Pippidi critică şi serviciile secrete și pe fostul președinte, Traian Băsescu. Cât despre Klaus Iohannis, actualul șef al statului, Mungiu-Pippidi, crede că este preocupat doar să obțină un al doilea mandat.

Citeşte şi: Secretarii de stat din Guvern, evaluaţi. Dragnea, nemulţumit de rezultate: 'Unele evaluări, superficiale...'

Corupția este considerată, la noi, un instrument foarte eficace în lupta politică. Cel mai eficace, dat fiind că în materie de competențe, de programe și de oameni de calitate, partidele nu se prea pot întrece. Ce diferențiază la ora actuală partidele este un singur lucru: unii sunt cu corupția, iar ceilalți sunt cu anticorupția în gură. De aceea a ajuns corupția să țină atât de mult afișul. (...) De când a început campania internațională contra corupției, în 1995, când un director al Băncii Mondiale a spus că trebuie să ne apucăm de ea și să eradicăm cancerul ăsta al corupției, nu am avut succese. Cum a fost și în cazul cancerului. De când s-a lansat campania globală, de către Nixon, nu am reușit să eradicăm cancerul și la fel se va întâmpla și cu corupția. Singurele țări care au progresat sunt cele care au făcut asta singure, fără ajutor occidental. Și sunt doar 7 în ultimii 30 de ani.În rest, toată lumea, ca și noi, trage barca pe uscat.  Unii arestează mai multă lume, alții mai puțină. Dar, dacă faci un sondaj, o majoritate de români nu-ți va spune că a scăzut corupția, ci că a crescut. Eu nu cred că a crescut. Cred că a fost și a rămas sistematică.(...) Până atunci, să nu mai difuzăm știri false că suntem un mare succes. Eu lucrez numai pe măsurătoarea corupției și vă pot spune că e un progres extraordinar de mic pentru câte arestări s-au făcut.", susţine Alina Mungiu-Pippidi.

Politologul are cuvinte dure şi pentru preşedintele Klaus Iohannis, despre care spune că nu e "aşa impecabil cum l-am crezut noi".

"Președintele nostru nu a avut o strategie și nu este clar, în afară de strategia de a fi reales, ce vrea el. Sigur, e bine că nu e cu ei. Că nu semnează și el documente din care să-și elimine propriile conflicte de interese, mai ales că vedem că le are. Nu era așa impecabil cum l-am crezut noi.", susţine politologul.

Alina Mungiu-Pippidi a vorbit, însă, şi despre imixtiunea serviciilor secrete, despre care spune că s-a agravat în ultimii ani. Mai mult, susţine ea, fiecare premier ar fi inevitabil legat de servicii.

"În Guvernul Cioloș, serviciile secrete au vrut să ia direct fonduri europene pentru baze de date care țin de viața privată a oamenilor, deși n-ar trebui să fie deloc în servicii secrete. Au făcut acest lucru acolo unde miniștrii au opus rezistență sau măcar au vrut să dea un telefon la Bruxelles să intrebe dacă este posibil. Miniștrii ăia au fost schimbați. Asta este o influență absolut necuvenită a serviciilor și să-și poată impune voința într-un guvern, să intre peste miniștri, peste prim-miniștri. Iar anul acesta s-a făcut pasul înainte. A încercat PSD să pună niște premieri și serviciile nu au vrut. Deci primii au primit veto. Al doilea avea legături cu serviciile secrete și fusese în Comisia de control al SRI etc. Era și vulnerabil, și-a mai pierdut o carte pe care n-a scris-o și chestii de-astea. Deci tocmai bun să-l punem prim-ministru. Cine nu e vulnerabil nu ajunge prim-ministru. Și care era cariera alternativă a domnului Tudose  dacă nu era prim-ministru? A câștigat un concurs de lector la Academia de Informații, dar l-au făcut ministru și de aceea nu s-a dus să predea ca lector. Apoi a câștigat un concurs de conferențiar tot la Academia Națională de Informații și, ce să vezi, l-au făcut prim-ministru, așa că nu a luat nici postul respectiv. El  (Mihai Tudose - n.r) dacă nu ar fi fost ministru și premier era ce? Profesor de securitate. Eu nu cred că un specialist în siguranță națională, presupunând că el e, trebuie să conducă guvernul. Mai degrabă unul specialist în economie, în politici sociale, politici publice.", conchide Alina Mungiu-Pippidi.

Citeşte şi: Poliţiştii anticorupţie, DESCINDERI în forţă. O instituţie publică din Vâlcea, în vizorul DGA .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.