Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi, după mărturiile lui Mircea Kivu: 'Toți sociologii au fost informatori'

AlinaMungiuPippidi

Alina Mungiu-Pippidi a scris într-un editorial publicat pe Romaniacurata.ro despre Mircea Kivu, după ce sociologul a recunoscut că a turnat la Securitate. "Sociologii maturi din viaţa publică românească, cei cool care vorbesc la tîrguri de carte şi cei plicticoşi, care conduc Senate, facultăţi şi catedre au fost informatori toţi, cînd nu mai rău.", a scris Pippidi.

"Deşi Mircea Kivu a evitat că candideze, cum i se propusese de către USB acum un an, şi a rămas doar un moderat comentator în spaţiul public, alături de mulţi agenţi de influenţă, unii stridenţi, din vechea şi noua securitate, plus năimiţii grupurilor de interese de tot felul, cuiva i-a căşunat pe el şi aşa s-a scurs o investigaţie CNSAS despre vechiul său angajament la Securitate.

Citește și: Ucrainenii fac mișto de ruși după incidentul cu oile românești care au scufundat o navă rusească de război / VIDEO

Ai zice că CNSAS a terminat cu candidaţii la Parlament (e în urmă cu vreo două alegeri) şi miniştrii actuali (eu nu am citit să fi fost verificaţi, şi m-am plictisit să fac cereri de parcă ar fi un interes al meu personal) şi i-au mai rămas doar editorialiştii.

Nu îl apăr pe Kivu, în legătură cu care îl prevenisem demult pe Nicuşor Dan (nu că a fost informator, că nu ştiam, îl credeam mai tînăr ca mine), ci că se lasă folosit, între 2000 şi 2004 tot scotea PSD la 50 la sută, trebuie să fii foarte tînăr sau complet ignorant să nu înţelegi cum asocierea cu diferite instituţii duce direct la compromis şi cum câmpul tactic al institutelor de sondaje era în anul 2004 şi după complet securizat. În asta făceam eu breşe sub Năstase organizînd sondaje cu bani de la German Marshall Fund şi ce alţi donori mai găseam, pentru care procuratura română mă şi investiga, la cererea lui Funar, pentru ”false analize”, mai exact, că stricam monopolul securist. Tot atunci i-am atras atenţia Renatei Weber că făcuse un board de sociologi cu trecut dinainte de 1989 la Soros (a doua fundaţie Soros, prima, care avea membru fondatori nişte foşti disidenţi români, era anticomunistă şi independentă, dar nu am timp acum de istoria Soros România şi cum au reuşit şi acolo diverşi securişti să recupereze terenul iniţial pierdut, profitînd de o eroare a lui George), şi că aceştia erau un risc din punct de vedere al securismului, pe lîngă că nici profesional mare lucru (vă rog, comparaţi citatele oricărui sociolog român cu ale mele, care sunt pe mediu ca performanţă, că m-am apucat tîrziu, şi vă veţi lămuri, deşi unii au zeci de doctoranzi pe care îi obligă să îi citeze).

Citește și: Ce a pățit mama denaturată care și-a supus fiica de 6 ani la orgii

Ca atare, sociologii maturi din viaţa publică românească, cei cool care vorbesc la tîrguri de carte şi cei plicticoşi, care conduc Senate, facultăţi şi catedre au fost informatori toţi, cînd nu mai rău. E destul să vezi unde au lucrat înainte de 1989, şi dacă au scăpat de trimiterea la munca de jos după represiunea cu transcedentalii (cazul Aurorei Liiceanu, care a ajuns la linia de producţie) şi dacă au rămas pe post pînă a venit Revoluţia.

Citește și: S-au îmbogățit din prostituție de lux

Motivul pentru care USR se descurcă așa greu nu e că nu au doctrină, ci că nu au idee. Nu poți face nici o curățenie în politică dacă nu știi cine e cine în societatea asta, nu ai oameni care să fi fost parte din aceste lupte, nu ai măcar un juriu de onoare extern format din puținii supraviețuitori ai acestor bătălii pierdute pentru moralitatea noastră publică, dar crezi, cu suficiența ignoranței, ce crede și omul de la țară: că poți avea încredere în oamenii pe care îi cunoști și e mai bine să nu ai încredere în ceilalți. Ar fi bine dacă această tristă istorie cu Kivu, care nu merită distrus, e probabil unul din cei mai puțini răi, iar selectivitatea e supărătoare, i-ar învăța propriile limite, cărora de abia le-au supraviețuit la primul lor Congres.", a scris Alina Mungiu-Pippidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.