Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi sare în apărarea șefei DNA: 'Revocarea lui Kovesi e o idee proastă'

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi dna

Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), este de părere că schimbarea procurorilor șefi în timpul mandatului lor, fără să fi încălcat legea, este o idee proastă.

Printre argumentele invocate de șefa SAR se numără faptul că avem un stat corupt și justiția este singura capabilă să facă ordine. Fără un șef DNA popular cum este Laura Codruța Kovesi, ar însemna să slăbim în mod inutil justiția, spune Alina-Mungiu Pippidi.

Încet-încet, se dezvoltă ideea că ministrul Justiției ar putea declanșa procedura de revocare a celor doi procurori generali, Augustin Lazăr și Codruța Kovesi, ca răspuns la decizia CCR că au încălcat separația puterilor în stat cu urmărirea guvernului Grindeanu pentru ordonanța 13.

CUTREMUR în sistemul de justiție: Se încearcă 'muşamalizarea abuzului' comis de Augustin Lazăr

"Sunt contra demiterii lui Kovesi, sau demisiei, deși am scris aici, ferm, că au greșit anchetînd guvernul pe Ordonanța 13, chiar înainte să se pronunțe Curtea Constituțională. Nu numai că era prea peste cal să se ducă ditamai DNA în 24 de ore peste guvern la sesizarea fostului nostru șofer, dar chiar dacă erau indicii că un infractor, de exemplu Alina Bica, ar fi scris ordonanța și a dat-o cuiva, ceea ce ar fi justificat o anchetă, trebuiau urmărite indiciile, nu chemat Meleșcanu la DNA", scrie Alina Pippidi pe RomâniaCurata.ro.

Potrivit acesteia, bună sau proastă, ordonanța era în limitele atribuțiilor guvernului și deci și Meleșcanu avea dreptul să apere în străinătate guvernul din care face parte. Jocul la intimidare la adresa unei alte puteri în stat e costisitor și nu prea responsabil.

Fugarul Ghiță lovește din NOU: Acțiune în instanță împotriva deciziei magistraților

Alina Mungiu-Pippidi spune că era imposibil de evitat un conflict între puterile în stat câtă vreme DNA a trimis în închisoare până acum cu sentințe definitive 18 miniștri și un prim ministru, de la guvernul Năstase încoace, și numai miniștri plini, fără secretari de stat, a anchetat 44. Dintre aceștia, șapte au fost complet exonerați între timp, dar unii au fost radiați din viața politică (Marko Bela, Paul Păcuraru), cîțiva nu pot fi finalizați, că nu le ridică Parlamentul imunitatea, și avînd în vedere situația celor șapte, au și ei argumentele lor, iar la alții situația trenează.

"Conflictul era deci inevitabil ca parte a strategiei de a începe curățenia de la capul peștelui, și de asta a-l imputa Codruței nu are sens. Sunt contra schimbării procurorilor generali în timpul mandatului dacă nu sunt prinși că au încălcat legea, pentru același motiv pentru care apăr deciziile Curții Constituționale chiar și atunci cînd nu sunt de acord cu ele. Avem un stat corupt, și din toate puterile sale am ales justiția să facă ordine. Să nu o slăbim în mod inutil", mai spune Pippidi.

Schimbarea în timpul mandatului – și așa scurt – a unui magistrat-șef de către un politician nu e bună. Alina Mungiu recomandă ca ministrul și CSM să discute cu cei doi ce nu a fost bine fără să recurgă la gesturi extreme: "Nu știu ce merite are dl Lazăr, îl apăr din principiu, dar Kovesi mai are și atuul popularității, care e un atu real. E bine ca șefii anticorupției să fie populari în țară și în străinătate, că mandatul îl au scurt, dușmani își fac cu grămada, așa că le trebuie și lor o bază de putere. Cînd va fi un anonim, s-ar putea să aibă mai puțin curaj, iar un anonim numit că a fost dat afară unul dinaintea lui nu va mai face chiar nimic".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.