Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alro a investit 680 de milioane de dolari în 20 de ani de listare la Bursa de Valori Bucureşti

www.capital.ro
ALRO

Alro SA (simbol bursier ALR), cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă), a anunţat luni că a investit în total peste 680 de milioane de dolari în 20 de ani de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din care 570 de milioane de dolari de la intrarea în proprietate privată, respectiv din 2002.

De asemenea, cumulat, în cei 20 de ani de listare la BVB, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari şi un profit net de 780 de milioane de dolari.

Alro aniversează 20 de ani de la listarea acţiunilor companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„În aceşti 20 de ani, Alro s-a transformat dintr-un producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, furnizoare de aluminiu de înaltă calitate pentru industria aeronautică. (...) Am trecut prin crize economice care au dus la închiderea unor competitori de-ai noştri din Europa, am reuşit, prin investiţii masive, prin programe de cercetare interne şi datorită angajaţilor noştri, să ne creştem eficienţa, să extindem portofoliul de produse, să intrăm pe pieţe exclusiviste. Această strategie va continua şi pe termen lung, continuând să ne concentrăm pe diversificarea portofoliului, pe creşterea eficienţei şi pe reducerea amprentei de mediu”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro SA, conform News.ro.

Citește și: România, 'vedetă' într-un celebru tabloid: Care este capitolul în care țara noastră a dat 'lovitura'

La rândul său, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, spune că Alro este una dintre primele companii de importanţă naţională care s-au listat la Bursa de Valori Bucureşti încă din primii ani de funcţionare a BVB.

Producţia totală de aluminiu electrolitic a fost de patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat, de peste 4,5 milioane de tone.

”Alro s-a transformat dintr-un simplu producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, care deţine propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină – Alum Tulcea şi propria divizie de procesare a aluminiului. Investiţiile masive realizate de companie au făcut ca Alro să crească producţia de aluminiu electrolitic de la 163.000 de tone, în 1997, la 207.000 de tone, în 2016”, spun oficialii producătorului de aluminiu.

Mai mult, compania a crescut livrările de aluminiu cu grad ridicat de valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât şi pe cel de aluminiu procesat.

”Astfel, producţia de lingouri (respectiv produse ieftine) a scăzut de la 105.000 de tone, la 8.000 de tone, adică de 12 ori. În schimb, producţia de sârmă din aluminiu a crescut circa trei ori, iar cea de şleburi, de peste şase ori. În segmentul de procesate, producţia de aluminiu extrudat s-a majorat de 5,5 ori, iar cea de produse laminate plate, de peste patru ori, în perioada amintită”, a informat compania.

De asemenea, Alro a mizat pe creşterea calităţii şi a mixului de produse, în aşa fel încât să poată intra pe pieţe noi, precum cea auto sau aero.

Totodată, consumul de electricitate a scăzut cu 1.000 kWh pe tona de aluminiu electrolitic. În divizia de aluminiu primar consumul specific de gaze naturale s-a redus de 2,5 ori, iar în divizia de aluminiu prelucrat, de peste zece ori.

Consumul de apă industrial a scăzut de peste cinci ori la aluminiu primar. În plus, consumul de electricitate s-a redus de peste patru ori, la aluminiu prelucrat.

”Începand cu 2013, Alro a pus în funcţiune ECO Turnatoria, pentru procesarea deşeurilor din aluminiu, cu un consum specific de electricitate cu 95% mai mic decât în cazul aluminului electrolitic. Investiţiile realizate de companie au avut impact pozitiv şi asupra mediului înconjurător, Alro reducându- şi emisiile de gaze cu efect de sera de peste 85 ori faţă de 1997”, arată datele societăţii.

Alro are totodată o strategie de dezvoltare, pe termen lung, care prevede investiţii totale, în perioada 2017 – 2021, de peste 190 de milioane de dolari, din care peste 100 de milioane de dolari pentru proiectele de creştere a eficienţei energetice.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro (producător de aluminiu), Alum Tulcea (producător de alumină), Sierra Mineral Holdings I, Ltd. (producător de bauxită), Vimetco Extrusion (procesator de produse extrudate), Conef, Global Aluminium Ltd. şi Bauxite Marketing Ltd.

În primele şase luni, Grupul Alro a înregistrat un profit net de 187 de milioane de lei.

Cifra de afaceri a grupului a crescut cu 14,5%, ajungând la 1,4 miliarde de lei, de la 1,2 miliarde de lei, în parima parte a anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.