Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTA Crin Antonescu: Nu mai candidez la Presedintia Romaniei!

antonescu
"Vreau sa anunt o decizie legata de candidatura la Presedintia Romaniei. Sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Am forta, personalitatea, conturul, experienta, viziunea, capacitatea de a lupta pentru ca la toamna PSD-ul sa nu puna mana pe Presedintia Romaniei. In acelasi timp, cunosc foarte bine dreapta romaneasca. Nu pot sa nu tin cont de toate aceste lucruri, eu stiu ca oamenii politici adevarati sunt cei care schimba sondajele si nu sondajele schimba oamenii politici adevarati. Constient ca este urgent ca eforturile de unificare sa faca pasi cat mai concreti, ca e absolut urgent ca un candidat unic al dreptei sa fie desemnat, anunt intentia de a  nu mai candida la Presedintia Romaniei si de a favoriza desemnarea grabnica pana la 15 iulie, cel tarziu,  a unui candidat acceptat mai usor de tot ceea ce inseamna dreapta", a anuntat Antonescu.  L.Orban anunta noul candidat PNL la Presedintie Discursul integral al lui Crin Antonescu:

Doresc să vă comunic decizii politice pe care le-am luat și pe care le voi face cunoscute și conducerii Partidului Național Liberal luni, în ședința Biroului Politic, dar pe care doresc să le fac cunoscute și prin intermediul dumneavoastră și tuturor membrilor și simpatizanților partidului nostru, ca și întregii opinii publice din România, cel puțin acelei părți din opinia publică interesate de viața politică.

Am condus Partidul Național Liberal vreme de cinci ani, o perioadă grea, o perioadă agitată, o perioadă care a adus în fața partidului, în fața mea ca președinte foarte multe provocări.

Cred că în această perioadă am realizat lucruri importante, lucruri importante pentru cetățenii României. În 2009, atunci când exista o coaliție parlamentară și guvernamentală mamut Băsescu – PD – PSD, față de care nici anti-băsiștii înverșunați, nici băsiștii înverșunați nu manifestau atâta indignare, Partidul Național Liberal a asigurat funcția opoziției parlamentare și politice. Partidul Național Liberal a fost atunci vocea care nu trebuia să tacă și n-a tăcut.

Am construit, împreună cu partenerii disponibili pentru această construcție, o alternativă la regimul Băsescu și în cadrul Uniunii Social Liberale am obținut victorii electorale zdrobitoare în cursul anului 2012, care au pus capăt acestui regim și care au pus capăt tentativei din ce în ce mai accentuate a lui Traian Băsescu și a partidului său atunci de a se transforma într-un partid-stat, prin legi adoptate sau susținute, prin decizii politice, prin măsuri guvernamentale, am reușit, împreună cu partenerii de coaliție parlamentară și de coaliție guvernamentală, să adoptăm măsuri importante în favoarea cetățenilor români, să menținem, inclusiv în programul actualului guvern, cota unică de impozitare, să introducem, inclusiv în programul actualului guvern, măsuri pentru revigorarea economiei, care urmează a fi luate și pentru care face în continuare și din opoziție presiune publică. Am reușit lucruri care erau așteptate și promise, reîntregirea pensiilor și salariilor, am salvat, chiar din interiorul coaliției de guvernare, câteva lucruri importante, am salvat Roșia Montană, am blocat legea amnistiei și grațierii, am salvat de la descentralizarea, care de fapt însemna feudalizare, de pildă, forțele Poliției sau porturile României, în frunte cu Portul Constanța.

Din punctul de vedere al partidului propriu-zis, am obținut cel mai mare scor la alegerile prezidențiale și cel mai mare scor obținut vreodată de un candidat al PNL, în 2009, la alegeri prezidențiale. Am obținut în alegerile locale cel mai mare număr de primari, cel mai mare număr de consilieri locali și județeni, cel mai mare număr de președinți de consilii județene, am obținut și avem cel mai mare număr de parlamentari ai Partidului Național Liberal, chiar și cel mai mare număr, la recentele alegeri, de europarlamentari.

Așa cum am anunțat, din motive pe care nu le mai reiau, am decis ca în cazul în care Partidul Național Liberal nu atinge la recentele alegeri limita de 20 la sută, pragul de 20 la sută din voturi, să demisionez pentru că această neatingere a pragului de 20 la sută înseamnă, din punctul meu de vedere, nevoia unui nou ciclu, nevoia unui nou lider, nevoia unui nou efort de organizare și adaptare. Am spus acest lucru, l-am făcut, am menținut în condițiile date funcția interimar pentru că existau teme majore și proiecte majore pe care le-am inițiat și pe care le doream garantate.

Am menținut ca interimar președinția partidului pentru a înlătura complet pericolul ca PNL să fie capturat de eforturile Partidului Social Democrat și Guvernului PSD. Am menținut interimatul pentru ca negocierile cu Partidul Popular European și pentru aderarea Partidului Național Liberal la PPE să fie finalizate și am menținut acest interimat pentru ca, în conformitate cu voința zdrobitoare a majorității colegilor noștri, să demarăm rapid un proces de reconstrucție și legitimare a dreptei, în care Partidul Național Liberal să fie parte majoră, lider de proiect și am demarat acest lucru prin parteneriatul pentru fuziune cu PDL.

Pentru că am ajuns la acest subiect, vreau să le spun tuturor membrilor Partidului Național Liberal, tuturor simpatizanților acestui partid, tuturor celor preocupați de destinul său, nimeni în Partidul Național Liberal nu va pune vreodată problema schimbării acestui nume istoric.

În cursul unor negocieri care presupun o atenție reciprocă față de parteneri, nu am început cu acest lucru, dar le spun tuturor, chiar dacă nu voi fi președinte și nu voi mai fi președinte, sunt aici, nu plec nicăieri și garantez că numele și identitatea Partidului Național Liberal nu vor fi sub nicio formă și sub nici un motiv schimbate.

În același timp însă, proiectul pentru construirea unui mare partid de dreapta trebuie să continue și voi asigura, chiar dacă nu din poziția de președinte, cu tot ce îmi va sta în putință, acest demers în continuare.

Astăzi nu mai există pericolul ca rezidurile clanului pesedist din interiorul PNL să poată deturna mersul Partidului Național Liberal în direcția corectă. Astăzi nu mai poate fi pusă la îndoială și congresul va ratifica, cu certitudine, opțiunea noastră naturală, firească pentru Partidul Popular European. Astăzi, demersurile pentru construirea unui mare partid de dreapta, în fine, în România sunt demarate. De aceea, pun capăt chiar și interimatului meu, iar luni îi voi ruga pe colegii mei din Biroul Politic Central să preia efectiv toate atribuțiile care trebuie exercitate în această lună care ne desparte de Congresul din 28-29 iunie.

În al doilea rând, vreau să anunț o decizie legată de candidatura la Președinția României. Știu, sau cel puțin consider, că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Spun acest lucru pentru că am forța, personalitatea, conturul, experiența politică necesară, ideile, viziunea și capacitatea de a lupta pentru ca la toamnă PSD să nu pună mâna pe Președinția României.

Știu, în același timp, cunosc foarte bine clasa politică românească, cunosc dreapta românească și cunosc pe toți cei care revendică această titulatură. Cunosc presa românească, cunosc modul în care se produc și se desfac pe piață opinii sau curente de opinie. Nu pot să nu țin cont de toate aceste lucruri. Eu știu că oamenii politici adevărați sunt cei care schimbă sondajele și nu sondajele schimbă oamenii politici adevărați. Acest lucru se va dovedi în continuare în viața politică românească.

Am, așa cum spuneam, tot ce este necesar pentru această luptă. Nu am timp, nu am timp să demontez fixații, nu am timp să vindec resentimente, nu am timp să lărgesc orizontul unor mărginiri. Conștient că este întru totul urgent ca eforturile de unificare a dreptei să facă pași cât mai concreți înainte, că este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite să fie desemnat, anunț intenția de a nu candida la Președinția României și de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârșitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie a unui candidat care să fie acceptat mai ușor de tot ceea ce înseamnă forță politică de dreapta sau cel puțin cu această pretenție, de tot ceea ce înseamnă presă de dreapta sau cel puțin cu această pretenție, de toți aceia care vor să facă din România o țară pentru pietoni și nu pentru baroni. Pentru că pietonul la care se referă cu dispreț unul din reprezentanții cei mai expresivi ai feudalismului pesedist, pietonul acela este cetățeanul român.

Iar bătălia toamnei, la care îi dau întâlnire și acelui domn, și tuturor celor care încearcă să pună mâna pe o Românie care să rămână feudală, bătălia toamnei este între pietoni și baroni.

Sunt un om care nu am așteptat și nu aștept mulțumiri sau recunoștință pentru reușite, sunt un om care știe să își recunoască greșelile, dar sunt un om care nu face pași înapoi. De aceea, pasul de azi nu este un pas înapoi, ci este un pas înainte. Este un pas înainte pentru destinul Partidului Național Liberal, este un pas înainte pentru unificarea dreptei, este un pas înainte, chiar dacă modest, dar înainte, pentru o șansă pe care România trebuie să o aibă la sfârșitul acestui an, pentru a rămâne și a intra mai adânc în Europa, pentru a deveni cu adevărat o țară occidentală, pentru a lichida feudalismul persistent de 25 de ani după comunism în România.

Le mulțumesc tuturor membrilor Partidului Național Liberal, le mulțumesc tuturor votanților, susținătorilor, simpatizanților noștri, le mulțumesc tuturor celor care au avut și au încredere în mine. Îi asigur că în bătălia enormă, dificilă, care trebuie să pornească de pe un nou aliniament, cât mai repede, voi fi prezent așa cum am fost prezent în toate bătăliile, voi fi alături cu toată puterea mea de efortul pe care uniți trebuie să-l facem în perioada care ne desparte de bătălia decisivă din toamna acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.