Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Altă întrebare pentru Florin Iordache

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Florin Iordache in parlament

Întrebarea naturală în această perioadă pentru Florin Iordache este ce mai caută încă în Guvern. Principalul vinovat pentru OUG 13 (că doar Dragnea nu știa nimic, nu?) se încăpățânează să rămână în funcție. Deși a reușit să scoată din case sute de mii de oameni, să provoace demisia mai multor nume importante din PSD și să îi facă pe alți membri de partid să se răzvrătească, Florin Iordache rămâne în funcție. De ce?

La această întrebare, pare a ne răspunde Sorin Grindeanu:

„La Ministerul Justiţiei e o situaţie aparte. Posturile de secretar de stat sunt libere. Dacă pleacă şi ministrul, nu mai avem conducere. Trebuie făcut bugetul şi trecut prin Parlament.”

Citește și:

Cu alte cuvinte, Iordache trebuie să rămână în funcție pentru că altfel Ministerul Justiției ar ajunge în haos (ironic, nu?). Florin Iordache nu mai poate avea vreun viitor la conducerea Justiției. Nu mai poate prezenta credibilitate și nici autoritate. Printre rânduri, premierul Grindeanu pare să spună că schimbarea ministrului Justiției e doar o problemă de timp. Pentru salvarea unui minim de credibilitate pentru propriul cabinet, asta ar fi soluția normală. Și nici nu putem preconiza încă dacă va fi de ajuns.

Dar pentru domnul Iordache, există și o altă întrebare care merită pusă. Cum a colaborat cu echipa de monitorizare a Guvernului anunțată cu surle și trâmbițe de Liviu Dragnea?

Pentru cine nu își amintește, președintele PSD a declarat, după câștigarea alegerilor, că va fi înființată o echipă de supraveghere care va monitoriza pe domenii distincte, fiecare ministru și minister, pentru a se analiza dacă și cum își fac aceștia datoria. La acea dată, anunțul avea scopul de a demonstra că Dragnea, prin comisia de la partid, va avea control total asupra Guvernului, chiar dacă o lege neconstituțională după părerea lui, nu îi permitea să fie prim-ministru.

Ei bine, dorința de la acea vreme de a-și etala controlul absolut, se întoarce astăzi împotriva sa ca un ironic efect de bumerang. Oricât ar încerca Dragnea să se delimiteze de OUG 13, comisia de supraveghere de la partidul al cărui președinte este, trebuie să fi știut de planurile ministrului. Că doar ăsta era rolul comisiei. Să supravegheze Guvernul pentru ca acesta să nu o ia razna, să nu se abată de la implementarea programului de guvernare.

A fost odată o Ordonanță. Oamenii au ieșit în stradă. Guvernul și-a asumat greșeala și a retras Ordonanța. Dar aceasta nu a apărut din neant. Ori vinovații încă nu au fost identificați și trași la răspundere. Nici de către premier, nici de către președintele partidului și nici măcar de către echipa de supraveghere a Executivului. Ori, în loc să tranșeze lucrurile cât mai rapid, măcar într-un spirit de autoconservare, Guvernul nu face decât să tergiverseze și mai mult lucrurile.

Morala în acest caz este că nu poți lăsa impresia pe de-o parte că Guvernul este sub controlul tău absolut, pentru ca mai apoi să te delimitezi de o măsură a acestuia, pe motiv că n-ai știut. Iar dacă n-ai știut, nici să nu faci nimic pentru a-i trage la răspundere pe vinovați. Asta așa, pentru cine se întreabă ce mai caută protestatarii în Piața Victoriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.