Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amânare în procesul prreşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba

ciocanel judecator

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este judecat pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu, a fost amânat luni, întrucât apărătorii a doi dintre inculpaţi nu au fost prezenţi, invocând motive medicale. Cu toate acestea, judecătorul a admis cererea formulată de o firmă care este parte responsabilă civilmente în dosar, prin care consilierii judeţeni vor fi întrebaţi dacă sunt de acord ca anumite materiale de construcţii, plătite de Consiliul Judeţean şi aflate în custodia firmei să fie puse în practică.

Avocatul Consiliului Judeţean Harghita s-a opus cererii şi a susţinut că ar trebui organizată o nouă licitaţie publică pentru efectuarea lucrării şi că firma în cauză doreşte "să forţeze mâna" pentru punerea în practică a materialelor respective, despre care nu ar fi dovezi clare că există. La rândul său, procurorul în cauză s-a declarat împotriva cererii formulate şi a precizat că nu crede că acesta este rolul instanţei.

Judecătorul a admis cererea, cu precizarea că va fi o adresă cu titlul informativ. Apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean, avocatul Sergiu Bogdan, consideră că poziţia Parchetului este "ciudată", în condiţiile în care manifestanţii care au ieşit în stradă au solicitat chiar recuperarea prejudiciilor în dosarele penale.

"E ciudată poziţia Parchetului, aţi observat şi în sală că Parchetul se opune la tot ce înseamnă repararea laturii civile înainte (de finalizarea procesului penal-nr). Nu ştiu de ce, nu mă întrebaţi de ce. Că unul dintre reproşurile oamenilor care au ieşit în stradă a fost că prejudiciile trebuie recuperate. Iată, noi încercăm să facem lucrul acesta şi nu suntem lăsaţi, că am avea ceva ascuns. Adică ce am putea avea ascuns, dacă şi se repară prejudiciul", a spus Sergiu Bogdan. La termenul de luni, judecătorul a formulat mai multe cereri către Consiliul Judeţean, legate de acest dosar, printre care se numără şi dovada faptului că în perioada 2010-2012, atribuţiile lui Borboly Csaba în ceea ce priveşte infrastructura rutieră ar fi fost delegate unei alte persoane.

De asemenea, judecătorul a rămas în formulare pe mai multe cereri referitoare la asigurarea de probe, la impunerea sechestrului asigurator pe bunurile societăţii menţionate şi la sesizarea Curţii Constituţionale, în legătură cu interceptările care apar în dosar. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 10 aprilie.

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, conform Agerpres. Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.