Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amânat de două ori, proiectul de lege privind statutul funcționarilor ajunge pe masa CCR

ccr curtea constitutionala

Curtea Constituţională a României (CCR) ar urma să se pronunţe miercuri pe sesizarea Guvernului referitoare la proiectul de lege pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în care unul dintre amendamente vizează reglementarea acordării, pentru personalul ANFP, inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, informează agerpres.ro.

S-a terminat prietenia dintre Ion Țiriac și Simona Halep: Miliardarul o pune la zid pe sportivă


Judecătorii constituţionali au amânat de două ori, pe 14 septembrie şi 18 octombrie, luarea unei decizii în acest caz. 

În luna iulie, Executivul a sesizat CCR cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, adoptat de Parlament în iunie.

Reguli NOI pentru înmormântare. Sunt introduse amenzi URIAȘE


Potrivit unui comunicat al Guvernului, unul dintre amendamentele adoptate la acest proiect de lege vizează acordarea pentru personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), inclusiv pentru demnitari, a unui spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat salariului de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază, ceea ce ar constitui "un drept salarial nou", cu un impact bugetar de circa 1,89 milioane de lei. 

"Introducerea unei astfel de reglementări are şi o componentă discriminatorie faţă de personalul celorlalte instituţii şi autorităţi publice şi poate crea premisele unor solicitări similare din partea acestora, precum şi acţiuni în instanţă din partea funcţionarilor publici, pentru acordarea acestui spor. În acest sens, potrivit calculelor Executivului, acordarea unui astfel de spor pentru întreg personalul încadrat în funcţii publice ar genera un impact bugetar suplimentar de 3,4 miliarde de lei, anual", preciza sursa citată. 

De asemenea, Guvernul a considerat nejustificată necesitatea acordării unei astfel de majorări salariale pentru întreg personalul ANFP, în condiţiile în care nu este definită activitatea specifică ce presupune acordarea unor drepturi salariale suplimentare. 

În plus, în modificările adoptate de Parlament nu se indică sursa de finanţare iar, potrivit articolului 138, alineatul 5 din Constituţie, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare, indica Executivul, care preciza că există riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestei măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat pentru 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.