Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasador român, despre cel mai complicat moment al UE: Brexit ar putea fi o şansă pentru România

Brexit

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, conturează, într-un interviu pentru Digi24, un peisaj al viitorului Europei după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Mai mult, acesta explică de ce şi ce anume ar putea câştiga România din cel mai complicat moment al Uniuniunii Europene!

„E una din fazele critice ale istoriei mai vechi şi mai noi. Noi datorăm ideea Uniunii Europene britanicilor, care, după al doilea Război Mondial, prin învingătorul indiscutabil al războiului care a fost Winston Churchil, au pus bazele Uniunii Europene pornind de la un model românesc al Austriei Mari, al unui tânăr publicist român, Aurel Popoviciu, care voia o Austrie Mare, unită. Şi multi dintre cei care astăzi și acum 60 de ani au conceptualizat Europa s-au bazat pe cartea lui din 1906, care a apărut în Germania.

Anglia nu a vrut niciodată să facă parte din Statele Unite ale Europei. Anglia are o tradiţie istorică de „wait and see”. Așteaptă și observă. Condiţia geografică îi asigură acest rol. Nu aş fi crezut niciodată că deşi a intrat foarte greu - nu din cauza ei, ci datorită Franței. Franța cu De Gaulle au amânat intrarea Marii Britanii in UE. A intrat la începutul anilor 70, foarte târziu, dar uite că iese prima.”, a declarat Emil Hurezeanu, la Digi24.

Incident grav la Spitalul de copii 'Marie Curie': Medic BĂTUT de părinţii unui pacient

Cât despre efectele Brexit, ambasadorul Emil Hurezeanu spune că ele vor fi dintre cele mai nebănuite.

„De exemplu, Universitatea Oxford care trăieşte 80% din fonduri europene, se gândeşte să se transfere în Franţa. City of London se va duce probabil la Frankfurt, în cartierul băncilor. Emigranţii noştri, europenii de origine română care au lucrat şi ai trăit cu drepturi depline, pe hârtie, în Marea Britanie, într-o altă ţară europeană. Ce fac? Se întorc acasă? Condiţiile în care muncesc şi în care pot trăi - îşi prelungesc regimul de şedere și de muncă sau nu?

Marea Britanie mai joacă în securitatea comună, dacă pleacă din clubul acesta al UE, care nu avea o dimensiune de securitate vitală, pivotală, de securitate a valorilor democrației și prosperitatii, dar nu de securitate militară. Marea Britanie este una dintre puterile atomice ale lumii, este membru în Consiliul de Securitate al ONU și este un aliat de neînlocuit în relația cu SUA și cu europenii. În ce postură se va afla? Își păstrează rolul pivotal în NATO, ca una dintre cele trei mari puteri atomice în Alianța Nord-Atlantică? Sau se va reorienta? Până acum nu avem motive să credem că va renunța la acest rol.

Există și un efect colateral sau pervers, poate pozitiv. Pentru prima dată vom avea președinția Uniunii Europene în primul semestru al lui 2019, ianuarie-iunie 2019. Este terminarea perioadei de despărtie de Marea Britanie, în mod normal procesul acesta durează doi ani. Dacă lucrurile vor merge așa cum sunt programate, dar nu e sigur, atunci suntem cei care în calitate de președinte vom semna toate actele de despărțire, de divorț - sau certificatele de deces în raporturile Uniunii Europene cu Marea Britanie şi asta presupune un fel de competență suplimentară și răspundere suplimentară. Ne va asigura un profil de președinte al Uniunii Europene fără egal încă, pentru că vom fi primul președinte al Uniunii Europene care a prezidat despărțirea de un stat UE”, continuă Emil Hurezeanu.

ALERTĂ - Medicul care l-a tratat pe Gyuri Pascu, victorie în instanță: A scăpat de sancțiuni

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, mai afirmă că Uniunea Europeană va suferi transformări, iar cei care rămân își vor centra eforturile pentru că intervine și o stare de frică, de incertitudine.

„Cred că cei care rămân își vor centra eforturile pentru că intervine și o stare de frică, de incertitudine. Oricum ele există. Uniunea Europeană va suferi transformări, evident, pentru că sunt multe mituri confortabile și prea puține practici acceptabile. Și sunt mulți cei care spun: dacă vrem să o păstrăm trebuie să o facem mai aproape de oameni, mai eficient pentru toți europenii. E vorba și de venituri. E o uniune unde toți suntem egali, dar un medic din Germania câștigă de 10 ori mai mult dect unul din România. Asta deși nu e normal.

Dar medicul din România vrea să plece în Germania. Și din Germania pleacă medici în Elveția, unde sunt plătiți mai bine doar de două ori. Ce faci? Ca pacient îți întreții medicul cu o sumă de bani pe care îi dai când vii la operație. Și asta se transformă în corupție și Uniunea Europeană spune: sunteți o țară pierdută, sunteți o țară pierdută. Uneori diferențele creează corupție. Și de aici complexele unora - ungurii, cehii, polonezii, care spun: nu mai înghit supa așa de fierbinte cum i se servește. Noi avem toate motivele să fim și să rămânem proeuropeni și este o șansă unică. Niciodată nu am fost egalii Germaniei și Franței. Plecarea noastră din acest club - nu pentru că am dori, ci pentru că nu mai există - ar fi o nenorocire.”, a declarat Hurezeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.