Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Iranului: 'Statul nostru doreşte o colaborare economică. Bani sunt'

thedailybeast.com
iran

Iranul doreşte o colaborare intensă economică cu România, punând la dispoziţie, în acest scop "disponibilitatea mediului de afaceri şi sume importante de bani", a declarat Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, în cursul întâlnirii avute, marţi, cu oficialităţi, reprezentanţi ai mediului universitar, cultural, şi de afaceri din Bacău, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău.

Diplomatul a prezentat date privind "dezvoltarea extraordinară a economiei Iranului", accentuând, totodată, asupra potenţialului uriaş de absorbţie a producţiilor de orice fel pe care îl poate asigura atât ţara sa, prin cei peste 80 de milioane de locuitori, cât şi restul de 400 de milioane de oameni care convieţuiesc în jurul statului iranian. În context, ambasadorul Hamid Moayyer a precizat că, în ţara sa, "sunt peste 1.000 de profesionişti (din domeniul atomic energie, medical, industrie)", amintind totodată despre zăcămintele uriaşe de petrol şi gaze, despre parcursul rapid din medicină, IT, petrochimie, nano şi microtehnologie, despre multiplicarea reţelei de transporturi feroviare, navale şi rutiere. "Din păcate, până în urmă cu câteva luni, statul iranian şi cel român nu au avut în vedere dezvoltarea relaţiilor cu mediul de afaceri particular din România. Acum, noi avem posibilităţi şi, dacă există cineva, chiar şi din sectorul public, de stat, care vrea să se dezvolte la noi, să vină. Bani sunt, colaborare nu am avut până acum. Numai pentru petrol şi gaze avem din partea statului iranian peste 200 de miliarde de dolari în scopul dezvoltării", a mai arătat oficialul iranian.

Diplomatul a amintit că "există o deschidere totală şi pentru investiţii iraniene în România finanţate de statul iranian ori companii particulare din Iran", dar şi faptul că oameni de afaceri şi reprezentanţii ai mediului academic din Iran s-au referit "în cuvinte laudative" la adresa relaţiilor pe care le-au avut cu România, "din păcate stopate în ultimii zece ani", mai ales din cauza sancţiunilor economice impuse de comunitatea internaţională. "M-au rugat să repornim motoarele acestor relaţii foarte rodnice de colaborare în trecut. Sunt în judeţul Bacău la invitaţia Camerei de Comerţ şi Industrie tocmai pentru a identifica asemenea posibilităţi de colaborare. Aşteptăm propuneri, dar ne interesează să investim în industria petrochimică.(...) De câteva luni, cerem iniţierea unor contacte pentru repunerea în funcţiune a rafinăriei RAFO de la Oneşti, precum şi altor asemenea platforme industriale unde activitatea de producţie este oprită, dar oficiliatăţile de resort române nu ne-au oferit niciun semn de interes. Repet: bani pentru finanţarea reluării activităţilor sunt, acum trebuie doar interes din partea română. Am primit ordin din partea superiorilor mei să facilitez asemenea contacte cu mediul economic, de stat ori privat, din România", a mai precizat ambasadorul Iranului.

Diplomatul a vorbit, de asemenea, despre interesul ţării sale pentru amplificarea schimburilor de studenţi şi profesori. "Din păcate, schimburile noastre universitare se rezumă, anual, la oferirea a doar cinci burse de studii reciproce. Avem, însă, resurse pentru a trimite studenţi iranieni, cu plată, pentru a-şi efectua studiile în România. Avem interes şi pentru a amplifica activităţile culturale reciproce", a punctat ambasadorul. În context, primarul Bacăului, Cosmin Necula, i-a propus diplomatului deschiderea unui Centru cultural iranian în municipiu", iniţiativă salutată de ambasadorul Hamid Moayyer. "Bacăul poate oferi mulţi specialişti în industria fină, industria aeronautică, construcţii metalice, soft, dar şi în industria de confecţii ori îngrăşăminte chimice. Bacău este un oraş deschis, care aşteaptă investitori, poate fi interesant din punct de vedere economic, pentru că, de la anul, intrăm într-un program de investiţii susţinute, pe mai multe direcţii, iar modernizarea Aeroportului internaţional va intra în fază de finalizare", a mai punctat primarul băcăuan Cosmin Necula.

La rândul său, primarul municipiului Oneşti, Nicolae Gnatiuc, a prezentat oportunităţile de investiţii în economie, în special industria petrochimică, dar şi în sport, "leagăn al gimnasticii româneşti" pe care le oferă municipiul. Rectorii celor două instituţii de învăţământ superior băcăuane, Carol Schnakovszky - Universitatea 'Vasile Alecsandri'- şi Neculai Lupu - Universitatea 'George Bacovia', au informat oaspetele iranian cu posibilităţile de studiu pe care le pot asigura studenţilor iranieni în domeniul perfecţionării în ingineria mecatronică şi construcţii de maşini, bioinginerie, management şi marketing, biologie, kinetoterapie, sport. "În această lume haotică, cel mai important lucru este să ne întâlnim pe podul care leagă oameni, naţiuni, culturi. Cu cât ne vom cunoaşte mai bine cultura reciproc, cu atât vom putea crea pacea de care avem nevoie în lume', a punctat, la rândul său, Gheorghe Popa, directorul Centrului de Cultură 'George Apostu' din Bacău, instituţie ce a organizat mai multe evenimente de-a lungul ultimilor zece ani privind cultura iraniană, conform Agerpres.

În a doua parte a întâlnirii, ambasadorul iranian a avut discuţii cu reprezentanţi ai mediul de afaceri din judeţul Bacău. Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bacău, prezenţa ambasadorului iranian la Bacău a constituit un "eveniment plin de speranţe dacă luam în calcul că, de mai bine de zece ani, niciun oficial de rang înalt al acestei ţări nu s-a mai arătat interesat de zona noastră". "Scopul întâlnirii noastre, acela de a relua, a identifica şi, apoi iniţia şi dezvolta relaţiile instituţionale, deschiderea de noi oportunităţi de dezvoltare în domenii de interes comun, a fost, cred eu, atins", a declarat pentru AGERPRES Doru Simovici, preşedintele CCI Bacău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.