Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Marii Britanii crede că Papa de la Roma este populist

paul brummell

Am avut ocazia să asist la o dezbatere despre populism organizată de Global Focus în cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov. În cadrul aceste dezbateri ambasadorul Brummell a făcut o serie de afirmații aparent neobișnuite pentru un ambasador al Marii Britanii dar reprezentative pentru noua orientare politică a guvernului său. Dl Brummell spune că...

Populismul nu este întotdeauna rău

Ca să poată face o asemenea afirmație ambasadorul a susținut că definiția cea mai potrivită a populismului ar fi o anumită aplecare către popor în detrimentul instituțiilor obișnuite. Este o definiție rară, pe care am văzut-o folosită mai degrabă în SUA decât în Europa.

Ca reprezentanți ai populismului, el a reținut ca exemple pe președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele SUA Donald Trump și Papa de la Roma, Francisc. Cu asemenea definiție a populismului, ambasadorul a putut să spună că uite nu toți populiștii sunt răi – dimpotrivă, unii sunt buni.

Britanicii nu au fost păcăliți în campania pentru Brexit

Desigur nici un ambasador al Marii Britanii nu ar fi putut să spună altceva. Dar justificarea a fost extrem de interesantă.

Domnul Brummell susține că, dacă ar fi fost păcăliți („duped”), britanicii și-ar fi dat seama relativ curând după referendum și ar fi schimbat opinia în privința Brexitului.

Chiar înainte să intru în zona de analiză, trebuie să observ repede ca această afirmație este un sofism. Dacă ai fost păcălit la un moment dat, este într-adevăr posibil să te prinzi în anul care vine de păcăleală. Este la fel de posibil, însă, să nu te prinzi.

Referendumurile sunt bune

Glosând la o întrebare a subsemnatului, ambasadorul a părut să își facă un punct de mândrie din faptul că în țara sa referendumurile sunt ascultate în timp ce în unele țări precum România sau Olanda ele nu sunt neapărat obligatorii.

Ca exemplu în acest sens a oferit la un moment dat referendumul românesc pentru un parlament cu doar 300 de membri. S-a ferit să spună ceva despre referendumul din 2012 sau despre acela propus în momentul de față de Coaliția pentru Familie.

*

Ca să vedem dacă ambasadorul avut un discurs politic potrivit trebuie să ne uităm cine este publicul Ambasadei Marii Britanii în România. Cine sunt susținătorii, cum ar veni. Ca să putem vedea susținătorii, trebuie să ne uităm un pic la trecutul pozițiilor Ambasadei. În istoria sa recentă Ambasada a susținut că democrația nu este doar expresia puterii populare ci și, poate în primul rând, a respectării regulilor și a statului de drept. Vârful de intensitate al acestei poziții s-a văzut în anul 2012.

De asemenea, fără să aibă relații ostile cu PSD, Ambasada colaborat ceva mai bine pe tema anticorupției cu guvernele de dreapta.

Acest activități îți creează un anumit tip de public. Un public care nu este populist (cel puțin nu în mod conștient) și care speră ca tu, Ambasada, ambasadorul, Marea Britanie, să influențezi cumva partidul de guvernământ să se mai abțină și să nu se folosească la maxim de popularitatea sa și de voturile primite. Un asemenea public nu poate fi decât dezamăgit de declarațiile ambasadorului.

Două ipoteze se pot forma de aici ambele, deocamdată, speculative.

Cea mai simplă și mai probabilă este aceea că avem de a face cu o eroare de comunicare. O eroare pornită cel mai probabil din centrala de la Londra și nu de la diplomații cunoscători ai realităților locale din România.

A doua ipoteză, mai puțin probabilă deocamdată, dar cu atât mai interesantă, este aceea că Ambasada dorește să își schimbe publicul. Să abandoneze zona europeană a populației și să se orienteze către un public mai populist și eurosceptic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.