Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA la Chișinău s-a răzgândit: 'Respect decizia și idealul unioniștilor'

ghimpu pettit

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, a avut o întâlnire cu Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, după ce oficialul de peste Prut l-a criticat pe ambasador cu privire la declarațiile despre unirea dintre Româna și Republica Moldova. Oficialul american a declarat că, „prin declarațiile sale, nu a dorit să atingă în niciun fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire și că Statele Unite nu au cum să împiedice reunificarea celor două state românești, dacă poporul o va face”. Pettit a menţionat cu această ocazie că respectă „decizia și idealul unioniștilor".

Vezi și: Declarații INCREDIBILE ale Ambasadorului SUA la Chișinău: Moldova nu e România! Are propria istorie!

Președintele PL, Mihai Ghimpu, candidatul desemnat al PL, pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, E.S. James D. Petitt, anunță un comunicat al formațiunii.

Mihai Ghimpu i-a relatat ambasadorului american toate evenimentele istorice ale poporului român, care dovedesc că populația de o parte și alta a Prutului este una și aceiași. „Eu am votat pentru independența acestui Stat în 1991 față de URSS, atunci nu era posibilă reunificarea. La moment avem aproximativ 30% din populația Republicii Moldova, în special tinerii, care își doresc Unirea, acest trend este unul în creștere, fapt care ne bucură și ne încurașează să luptăm”, a spus Mihai Ghimpu.

Vezi și: Moldovenii cer EXPULZAREA ambasadorului SUA la Chișinău/ PETIȚIE

Mihai Ghimpu a menționat că la moment există aceste tabere pro și contra în societate, pentru că Republica Moldova nu a avut o guvernare care să corecteze greșelile istoriei.

Răspunzând la întrebările ambasadorului SUA, legate de minoritățle naționale, Mihai Ghimpu a menționat că aceastea se bucură de toate drepturile, iar în cazul unificării, acestea vor beneficia de drepturi europene, România fiind lideră la capitolul legislație în materie de drepturi ale monorităților, din tot spațiul comunitar.

Vezi și: Senatul României cere lămuriri de la Obama și de la Senatul SUA/ DOCUMENT

„Decizia suverană, încotro să meargă Republica Moldova, aparține poporului și nimeni nu ne poate indica ce să facem și cu cine să ne unim. Sângele apă nu se face Dle ambasador”, a menționat președintele PL.

La rândul său, ambasadorul a fost de acord cu afirmația președintelui PL, că „puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”. Ambasadorul consideră că prin declarațiile sale nu a dorit să atingă în nici un fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire și că Statele Unite nu are cum să împiedice reunificarea celor două state românești dacă poporul o va face. „Eu respect decizia și idealul unioniștilor”, a spus ambasadorul american.

Vezi și: Istoricul Lucian Boia îi dă dreptate ambasadorului SUA: Moldova nu este România/ VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.