Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Ucrainei la Budapesta, convocat de MAE ungar. Ucraina, taxată DUR de Ungaria. Anunţul BOMBĂ făcut de ministrul de externe

persona-l.pp.ua
Ungaria Ucraina

Ministerul de Externe ungar l-a convocat pentru luni pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i transmite obiecţiile guvernului de la Budapesta faţă de noua lege a educaţiei adoptată de parlamentul de la Kiev şi pe care Ungaria o consideră 'ruşinoasă şi scandaloasă', relatează duminică agenţia MTI, citând o declaraţie emisă de MAE ungar.

Citeşte şi: La 'odihnă' pe banii primăriei, DAT DE GOL de pozele postate pe Facebook

De asemenea, ministrul de externe Peter Szijjarto a emis un ordin conform căruia diplomaţii ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio iniţiativă a Ucrainei în cadrul organizaţiilor internaţionale şi nicio decizie favorabilă acestei ţări, potrivit AGERPRES.

În plus, Ungaria va aduce în discuţie problema respectivei legi în cadrul ONU, OSCE, precum şi în instituţiile Uniunii Europene. 

MAE ungar subliniază în declaraţie că noua lege ucraineană restrânge dreptul minorităţilor la educaţie în limba maternă.

Citeşte şi: Un regizor român celebru, prins în mijlocul uraganului Irma - VIDEO

Măsurile decise de Ungaria împotriva Ucrainei sunt de asemenea rezultatul 'răspunsului inacceptabil' dat de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin întrebărilor pe care Ungaria i le-a adresat pe acest subiect la recenta reuniune informală a miniştrilor europeni de externe, desfăşurată la Tallinn (Estonia), mai precizează MAE ungar. 

România şi comunitatea etnicilor români din Ucraina şi-au manifestat de asemenea nemulţumirea faţă de noua lege a educaţiei adoptată marţi de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral), întrucât aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităţilor. 

Noua lege a educaţiei introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, şi anume ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

Citeşte şi: INCREDIBIL - Kim Jong-un, recepţie de AMPLOARE în cinstea oamenilor de ştiinţă care au lucrat la testul nuclear .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.