Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii ne laudă: Anunţul de la cel mai înalt nivel la adresa României

Joe Biden

Continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică şi economică a României şi parteneriatul economic dintre România şi Statele Unite ale Americii, a notat vicepreşedintele american Joseph Biden în timpul unei întâlniri, marţi, la Washington, cu prim-ministrul român Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.

 

"Vicepreşedintele (Biden-n.r.) a apreciat eforturile premierului Cioloş de a implementa reformele critic necesare guvernării şi statului de drept, notând că continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică şi economică a României şi parteneriatul economic dintre România şi Statele Unite ale Americii", se arată în comunicatul citat, conform Agerpres.

 

Vicepreşedintele Biden a mulţumit prim-ministrului Cioloş pentru contribuţiile României la Coaliţia contra ISIL (Stat Islamic - n.r.) şi la misiunea NATO în Afganistan, exprimându-şi totodată condoleanţele pentru moartea a doi soldaţi români ucişi în Afganistan pe 7 mai.

 

Cei doi lideri au convenit asupra importanţei asigurării ca Aliaţii să ia măsuri, în perspectiva summitului NATO din 8-9 iulie de la Varşovia, pentru a consolida capacitatea de descurajare a Alianţei şi postura de apărare pe flancurile de est şi de sud, notează comunicatul oficial.

 

Joe Biden şi Dacian Cioloş au discutat de asemenea importanţa dezvoltării sectorului energetic al României pentru securitatea energetică europeană şi au subliniat necesitatea de a sprijini şi accelera eforturile de reformă ale Republicii Moldova, adaugă comunicatul Casei Albe.

 

În contextul summitului NATO de la Varşovia, "am solicitat si am obţinut sprijinul SUA şi am obţinut promisiunea că vom fi susţinuţi pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval", a declarat, marţi, premierul Dacian Cioloş, după întrevederea cu vicepreşedintele american, Joseph Biden, la Casa Albă.

 

"Am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria şi Turcia şi am avut promisiunea sprijinului, în cadrul summitului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susţinută de NATO", a continuat şeful guvernului român.

 

Cioloş a adăugat că în cadrul întâlnirii a solicitat de asemenea "sprijinul pentru o brigadă multinaţională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu Aliaţi, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziţie resurse, toate acestea în cadrul sistemului de descurajare şi de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea de nord-est, ci şi pe partea de sud-est".

 

Întrevederea cu vicepreşedintele SUA a avut loc în Roosevelt Room, o sală din aripa de vest a Casei Albe, situată în imediata apropiere a Biroului Oval, şi a durat aproximativ o oră şi zece minute, deşi fusese anunţată iniţial în program că va fi de circa 30 de minute.

 

Prim-ministrul a fost însoţit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, ministrul energiei, Victor Grigorescu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, de şeful Cancelariei primului ministru, Dragoş Tudorache, de consilierul pe politică externă, Călin Ungur, şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

 

Vicepreşedintele Joe Biden a fost însoţit la întâlnire, printre alţii, de ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice, Victoria Nuland, consilierul pe securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, Collin Kahl, adjunctul asistentului secretarului apărării pentru NATO şi Europa, James Townsend, precum şi doi asistenţi speciali ai preşedintelui Barack Obama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.