Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii nu dau șanse propunerii României privind flota NATO din Marea Neagră: Pare moartă în apă

Hotnews:

Propunerea Bucurestiului ca NATO sa constituie in Marea Neagra o flotila formidabila pare a nu avea nicio sansa de succes, in conditiile actuale in care Turcia nu isi doreste o confruntare cu Rusia, iar Romania si Bulgaria sunt slabe - arata expertii unui think -tank cu sediul la Washington, intr-o analiza transmisa miercuri HotNews. Lucrarea ralizata de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) face apel la Romania si Bulgaria sa se intareasca si din interior, prin combaterea coruptiei si prin dezvoltarea economica.

Center for European Policy Analysis, sub semnatura expertilor sai Janusz Bugajski si Peter Doran, publica o analiza ampla cu titlul "Marea Neagra Aparata - NATO raspunde la ofensiva Rusiei la Marea Neagra".

Analistii mentioneaza decizia luata la Summitul NATO de la Varsovia, de constituire a unei brigazi multinationale de aparare in Europa de Sud-Est, gazduite de Romania, insa avertizeaza ca nici macar o prezenta navala prin rotatie a SUA si a altor aliati, in Marea Neagra, nu este suficienta pentru a descuraja o agresiune ruseasca, dupa anexarea Crimeii de la Ucraina.
"Chiar si o prezenta maritima prin rotatie, modernizata, a SUA si a altor aliati se poate dovedi insuficienta pentru a descuraja in continuare agresiunea Kremlinului, avand in vedere slabiciunea capacitatilor navale ale Romaniei si Bulgariei, precum si reticenta aparenta a Turciei de a se confrunta cu Moscova. Pentru moment, propunerea Romaniei pentru o flotila mai formidabila in Marea Neagra pare a fi moarta in apa" - atrage atentia CEPA.
Din cauza Conventiei de la Montreaux, care limiteaza accesul navelor militare ale statelor neriverane in Marea Neagra, NATO se confrunta cu restrictii in a mobiliza forte navale ale aliatilor in zona, avand in vedere ultimele evolutii politice din Turcia si lipsa de capacitate a Romaniei si Bulgariei - acestea fiind singurele 3 tari membre ale organizatiei cu deschidere la Marea Neagra.
In context, expertii de la Washington amintesc de o propunere a Romaniei privind prezenta navala a statelor NATO la Marea Neagra si despre refuzul premierului bulgar Boiko Borissov, care l-a pus pe presedintele roman Klaus Iohannis intr-o "situatie incomoda".
"Munca pentru crearea unui grup de lucru maritim regional era in desfasurare si salutata de oficialii apararii, pana cand insa  Borissov a declarat, pe 16 iunie 2016, ca Bulgaria nu isi isi va uni fortele cu Romania si Turcia, pentru a infiinta o flota comuna. Observatiile sale au trimis un semnal negativ la Bucuresti si l-au pus pe presedintele roman, Klaus Iohannis, intr-o pozitie incomoda, care tocmai facuse o vizita oficiala la Sofia pentru a discuta despre cooperarea in domeniul apararii la Marea Neagra" - mai scriu analistii CEPA.
Grupul de reflectie cu sediul la Washington enumera si alte neajunsuri ale apararii NATO la Marea Neagra:
- NATO nu are in prezent un plan de urgenta de-a lungul teritoriului sau la Marea Neagra, unde Rusia reprezinta o amenintare imediata la libertatea de navigatie si de survol si este gata sa se angajeze in actiuni ostile impotriva unuia sau mai multora dintre statele riverane.
- In loc sa-si construiasca baze permanente NATO, oficialii Aliantei au propus brigazi dislocate de pana la 1.000 de militari in fiecare dintre statele-cheie din prima linie: Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Bulgaria si Romania. Secretarul american al Apararii, Ash Carter, spune ca planul isi propune sa treaca NATO intr-o "postura de descurajare deplina" pentru a contracara orice agresiune din afara. Cu toate acestea, propunerea fost criticata ca fiind neadecvata, iar forta de reactie rapida planificata - incluzand unitati aeriene, navale si de operatiuni speciale de pana la 40.000 de oameni care sa ofere intariri brigazilor initiale in caz de urgena - nu este inca mobilizata.
- Abordarea Adaptativa in Etape a Sistemului de Aparare Antiracheta (EPAA) a SUA, care cuprinde si elementele de scut anti-balistic de la Deveselu, ofera tarilor NATO de la Marea Neagra multe avantaje. Cu toate astea, trebuie tratate cu relism si "limitarile fizice ale sistemului". Intr-o criza reala mondiala, numarul de interceptori EPAA dislocati in prezent ar fi enervant de limitat. Rachete balistice de distrugere in masa (ADM) sunt capabile sa penetreze apararea EPAA. Acest lucru este profund ingrijorator.
- Stratul de protectie oferit populatiilor europene este periculos de subtire. In mod ideal, membrii NATO ar putea aborda aceasta deficienta prin desfasurarea in teren a unei  prezente prin rotatie a activelor nationale (nivel intermediar) de aparare anti-racheta in regiunea Marii Negre, cum ar fi sistemul de aparare antiracheta Patriot, folosit de armata SUA. Membrii NATO din vecinatate, precum Polonia, sunt pe cale sa obtina si ei acest tip de capabilitate.
- In realitate, apararea antiracheta de nivel superior a EPAA, de la sol, este proiectata pentru a detecta, urmari si distruge amenintarile balistice din afara atmosferei si care provin din Iran. Acest lucru inseamna ca nu este capabila sa intercepteze rachete balistice rusesti. Instalatiile de la Deveselu ofera, totusi, un element psihologic pentru apararea membrilor NATO, prin intermediul unei prezente permanente a SUA in zona. De asemenea, EPAA creste importanta streategica a Romaniei pentru Washington.

Ziarul Financiar:

Americanii pierd supremaţia în ceea ce priveşte înălţimea populaţiei din cauza stilului de viaţă şi a alimentaţiei nepotrivite care îi fac pe locuitorii Statelor Unite mai scunzi. Şi scandinavii au fost depăşiţi la înălţime de către bărbaţii din Olanda şi de femeile din Letonia, arată un studiu citat de Financial Times.
Ceretătorii britanici, în colaborare cu Organizaţia Mondială de Sănătate, au analizat evoluţia înălţimii a peste 18 milioane de persoane cu vârsta de 18 ani din 179 de ţări, pe o perioadă de un secol.
În 1914 americanii, canadienii şi scandinavii erau cei mai înalţi oameni din lume, însă 100 de ani mai târziu aceştia au fost depăşiţi de olandezi şi letoni. Tendinţa gobală a fost de creştere a înălţimii, în urma evoluţiei economice şi a alimentaţiei, chiar dacă există diferenţe majore între regiuni, arată rezultatele studiului.
În cazul Statelor Unite, cercetătorii arată că declinul înălţimii s-a înregistrat după anul 2000, una dintre cauzele principale fiind nutriţia neadecvată şi obezitatea cu care se confruntă americanii.
Nivelul cel mai mare de creştere în înălţime s-a înregistrat în Europa, Orientul Mijlociu şi zonele de climă temperată din Asia. Cele mai înalte femei sunt în Letonia, cu o medie de 170 de cm, iar bărbaţii olandezi cresc 183 de cm, mai scrie FT.
Iranienii au crescut cel mai mult într-un secol, cu 16,5 cm, iar femeile din Coreea de Sud au o înălţime cu 20 de cm mai mare în 2014 faţă de nivelul de acum 100 de ani.
„Studiul nostru arată că vorbitorii de limba engleză, mai ales persoanele din Statele Unite, scad în înălţime faţă de ţările dezvoltate din Europa şi Asia”, spune preofesorul Majid Ezzati, cel care a condus cercetarea, citat de FT.
O altă ipoteză privind scăderea în înălţime a americanilor se referă la influenţa imigranţilor care a dus la decalajele dintre diverse regiuni.
Înălţimea este influenţată de factori precum nutriţia şi mediul în care oamenii trăiesc şi îşi desfăşoară activităţile. Oamenii de ştiinţă măsoară şi regimul alimentar al mamelor înainte să nască şi alimentaţia din copilărie, luând în considerare şi criteriul genetic, conform studiului publicat pe elifesciences.org. Persoanele înalte trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoase decât cele scunde, au o educaţie mai bună şi câştigă mai mult, chiar dacă unele cercetări au arătat că în cazul celor înalţi există un risc crescut de prostată sau cancer ovarian.
Cei mai scunzi bărbaţi sunt locuitorii Timorului de Est, o ţară din partea de sud-est a Asiei, cu o medie de 160 de cm, iar cele mai scunde femei sunt în Guatemala, America Centrală, măsurând în medie doar 149 de cm.
Diferenţa dintre valorile celor mai înalte state, respectiv cele mai scunde este de 23 de cm în cazul bărbaţilor, iar în ceea ce le priveşte pe femei, cercetătorii au observat o diferenţă de 20 de cm, potrivit Reuters.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.