Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii nu sunt de acord cu acordul dintre Rusia şi Germania: De ce se teme Washingtonul

sua rusia

Statele Unite şi-au manifestat joi scepticismul cu privire la o iniţiativă a Germaniei legată de încheierea cu Rusia a unei noi înţelegeri privind controlul armamentului, considerată de Berlin o modalitate de a evita escaladarea tensiunilor în Europa, însă pe care Washingtonul nu o vede oportună în contextul în care Rusia a încălcat deja mai multe acorduri în domeniu. Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, reprezentantul permanent al SUA la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Daniel Baer, a menţionat că Washingtonul este favorabil continuării dialogului cu Rusia pentru sporirea transparenţei în sectorul militar, însă are rezerve cu privire la încheierea de noi acorduri la acest capitol.

'Ne vom concentra mai departe pe acordurile existente şi vom încerca să le facem să funcţioneze aşa cum ar trebui să funcţioneze şi vom continua să abordăm preocupările serioase ce privesc chestiunile de actualitate', a spus oficialul american înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele membre ale OSCE, care se desfăşoară în oraşul german Potsdam. 'Având în vedere că Rusia încalcă o serie de acorduri deja convenite, ideea privind orice nou acord trebuie abordată cu o anumită precauţie', a apreciat diplomatul american. El a amintit că Rusia şi-a suspendat participarea la reuniunile grupului consultativ al Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (CFE), nu aplică acordul Cer Deschis, semnat în anul 1992, şi nici acordul încheiat în anul 1990 la Viena, ce prevede schimbul de informaţii şi vizite reciproce în instalaţiile militare.

Reprezentantul SUA a răspuns astfel iniţiativei prezentate săptămâna trecută de ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, preşedintele în exerciţiu al OSCE, care a propus negocierea cu Rusia a unui nou acord pentru controlul armamentelor. Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, şi-a manifestat duminică sprijinul pentru această propunere. Steinmeier consideră un asemenea acord drept o modalitate de sporire a transparenţei şi încrederii, precum şi de prevenire a riscurilor după ce, prin anexarea Crimeii, Rusia a încălcat principii nenegociabile. 'Avem nevoie de dezbateri intense în această perioadă când este evident că s-a pierdut încrederea între Est şi Vest, precum şi între Vest şi Rusia, mai ales după anexarea Crimeii şi în contextul conflictului din estul Ucrainei' a spus şeful diplomaţiei germane, anunţând totodată că propunerea sa va fi discutată la reuniunea ministerială de la Potsdam, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.