Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii se implică în Golf: Propunere de ultimă oră pentru statele din zonă

abcnews.com
barack obama

Statele Unite propun statelor din Golf intensificarea cooperării militare mai ales în ce priveşte forţele speciale şi capacităţile navale ale acestor ţări, pentru a răspunde mai adecvat acţiunilor 'destabilizatoare' ale Iranului în regiune, a indicat marţi un responsabil de rang înalt de la Pentagon, potrivit AFP. Secretarul american al apărării, Ashton Carter, se va întâlni miercuri, la Riad, cu omologii săi din regiune, înaintea summitului de joi al Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Oman), la care va participa şi preşedintele american Barack Obama.

SUA şi monarhiile arabe sunnite din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, sunt aliaţi militari istorici, dar se află în dezacord profund în ce priveşte un dezgheţ al relaţiilor cu Iranul în urma acordului în domeniul nuclear încheiat în iulie 2105 între marile puteri şi Teheran. 'De 15 ani, noi am investit masiv' în capacităţile aviaţiilor militare ale statelor din Golf, vânzându-le avioane de luptă, a explicat responsabilul de la Pentagon. Însă 'activităţile destabilizatoare' ale Iranului în regiune 'nu pot fi contracarate cu avioane de luptă, ci (mai degrabă) cu forţe speciale şi mijloace de interdicţie maritimă', a declarat el. De aceea, SUA le propune monarhiilor din Golf asistenţă în antrenarea forţelor lor speciale şi în dezvoltarea capacităţile navale pentru a împiedica Iranul să furnizeze arme grupărilor şiite pe care le susţine în regiune. 'În interval de numai şase luni, noi şi partenerii noştri de coaliţie am reuşit să interceptăm patru încărcături de arme în largul Yemenului', ţară unde Iranul îi sprijină pe rebelii şiiţi împotriva forţelor guvernamentale susţinute de ţările din Golf, a precizat acelaşi oficial.

Potrivit acestuia, Ashton Carter le va reitera omologilor săi importanţa unui sprijin sporit în Irak, ţară majoritar şiită, unde se duce o luptă de recucerire a teritoriilor ocupate de organizaţia Statul Islamic. 'Facem presiuni asupra statelor din Golf să se angajeze intens' în ajutorul guvernului irakian, atât în plan economic, cât şi politic, a adăugat înaltul responsabil, exprimându-şi speranţa într-o 'normalizare completă a relaţiilor diplomatice între aceste state şi Irak, în pofida unei 'anumite reticenţe' a monarhiilor respective. SUA au anunţat luni desfăşurarea a 217 militari suplimentari în Irak, în majoritate consilieri militari, şi autorizarea folosirii de elicoptere de atac Apache împotriva jihadiştilor. În plus, administraţia americană va debloca 415 milioane de euro în sprijinul luptătorilor peshmerga, forţele kurde irakiene, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.