Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii se tem de securitatea din Turcia și fac un apel fără precedent

pentagon

Administraţia americană le-a cerut marţi membrilor familiilor militarilor şi diplomaţilor să părăsească sud-estul Turciei şi recomandă evitarea călătoriilor în regiune din cauza ameninţării teroriste, a anunţat aceasta marţi, relatează AFP şi DPA. 'Departamentul de Stat îi avertizează pe cetăţenii americani în privinţa ameninţărilor teroriste sporite de pe teritoriul Turciei şi cere evitarea călătoriilor în sud-estul Turciei', se menţionează într-un comunicat. 'Turiştii străini şi americani au fost vizaţi în mod explicit de organizaţii teroriste internaţionale şi locale', reaminteşte comunicatul.

În plus, Departamentul de Stat le cere familiilor diplomaţilor în post la consulatul din Adana, din sud-est, şi celor ale funcţionarilor americani în post în provinciile Izmir şi Mugla să părăsească regiunea. Pentagonul le cere şi el familiilor militarilor staţionaţi în regiunile Adana, Izmir şi Mugla să părăsească regiunea. 'Ştim că este neplăcut pentru familiile noastre, dar trebuie să le menţinem în securitate', a precizat într-un comunicat generalul Philip Breedlove, comandantul armatei americane în Europa. 'Decizia de a ne muta familiile şi civilii a fost luată în consultare cu guvernul Turciei, Departamentul de Stat şi şeful Pentagonului', a precizat gen. Breedlove.

Potrivit armatei americane, ordinul de plecare se referă la circa 670 de persoane, dintr-un total de 770 de rude şi apropiaţi ai militarilor americani desfăşuraţi în prezent în Turcia. 'Nu este vorba despre o decizie permanentă', a precizat Comandamentul forţelor americane în Europa (Eucom), care a mai indicat că nu există o ameninţare precisă de atac în spatele acestei decizii. Eucom a precizat că '287 de animale domestice' vor fi şi ele afectate de aceste deplasări ale rudelor şi apropiaţilor militarilor. Turcia a fost lovită recent de mai multe atentate teroriste. La 13 martie, un atentat cu maşină-capcană s-a soldat cu 36 de morţi. Un alt atentat-sinucigaş a fost comis la 19 martie în plin centrul Istanbulului şi s-a soldat cu moartea a patru turişti, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.